logo

İnsanlar devletin gözünde kaç para ediyorlar?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

İlçemizin cennet köşelerinden olan Kuruçay ve Altınkaya Mahallelerinin olduğu Kayıkbaşı olarak nitelenen bölge (Şahinkaya Kanyonu) 30 yıldan fazla bir zamandır çözüm bekliyor.

Çözümden kasıt; bu mahallelerin yanı sıra, Alaçam ve Bafra’yı da Vezirköprü’ye bağlayacak olan bir KÖPRÜ yapılmasıydı.

Bilenler bilir; karayolu bağlantısı Kayıkbaşı’nda kesilir, suyun karşısına feribotla geçilir, daha sonra karayolu ile istediğiniz yola devam edilir.

30 yıldır böyle.

Televizyon programlarında, haberlerde yer almış yaygın basında dahi defalarca dile gelmiş bir sorundur.

Suyun ilk olarak eski köprüyü altına aldığı ilk yıllarında bölge insanı kendisine çözüm üretmek zorunda kalmış ve o günlerden bu zamana kadar, gerek köylülerinin gerekse suyun karşı tarafında işi olanları karşıya geçmeleri için taşımayı iş olarak benimsemişti.

Ahşaptan geniş bir kayıktı bu. Vatandaşlar bu tahta kayıkla hastalarını, hayvanlarını, ürettikleri ürünleri, arabalarını, traktörlerini, minibüslerini ve kendilerini 30 yıl taşıdılar. Hatta yangın olduğunda itfaiye aracı bile geçirdiler karşı tarafa.

Buranın sıkıntısı da geneldeki diğer sıkıntılar gibi seçimler yaklaştıkça ısıtılan sıkıntılardan biri haline geldi.

Oysa daha önce de, “burası bu kadar para etmez; buraya köprü yapmak için harcanacak parayla köyleri taşısak daha uygun olur.” gibi fikirler ortaya atılmıştı.

Oysa GÖÇ etmenin sıkıntısını, yeni yaşama ayak uydurmanın sıkıntısını Vezirköprü daha önce de yaşamıştı.

Üstelik Samsun’da hem nüfusu bu bölge kadar olmayan, hem de önemi buraya yapılacak bir köprü kadar olmayan köprüler yapılmıştı. İddialar; bu köprülerin maliyeti kadar bir maliyetle buraya da köprü yapılabileceğiydi.

Elimizde bir maliyet şeması yok, resmi olarak buraya bir proje dahi çizilmesine çalışılmadığı için sadece ‘çalışacağız’ diyerek oyalanan vatandaşlara ciddi bir maliyet söylenemedi.

Soruyu başka türlü sorarsak; “Kuruçay ve Altınkaya bölgesinde yaşayan insanlar devletin gözünde kaç para ediyorlar?” açıklanmadı.

Sonunda bir resmi ağız, Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt ‘buraya köprü olmaz’ diyerek 30 yıldır sallantıda durarak insanların umutlarını sürdürten politikaya son verdi. Keşke daha önce birileri bu kadar net bunu söyleseydi de, vatandaşlar ona göre davransalardı. Belki zamanında Tülay Bakır’ın farklı düşüncelerini dinleyerek yol alabilirlerdi.

Şimdi Büyükşehir Belediyesi buraya feribot alarak çözüm olacakmış; Samsun’daki gazeteler de buna alkış tutmuşlar.

Büyükşehir; hem bölgeye yatırım yapmamış, hem turizm gelirine göz koymuş, hem de 30 yıldır bölge halkını taşıyan üç beş kuruş kazanmaya çalışan feribotçulara rakip olacakmış.

Gerçekten alkışlanacak bir yatırım…

Share
983 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...