logo

30 bin kişi icra takibinde..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü gerçekten büyük bir ilçe.

Bir ucundan bir ucuna gitmek, görmek bile zorken bu kadar büyük bir alana hizmet götürmek de bir o kadar zor.

Yöneticilerin ise işi bu. Madem ki, sıkıntılara çözüm bulmak ve hizmet üretmek için bir yerlere geliyorsunuz o zaman gereğini yapmanız gerek.

İlçemizin bir ucu da bilenler bilir, Susuz-Darıçay-Darıçayalanı tarafıdır. 80 km. üzerindedir uzaklığı. Yolları gerçekten usta şoförlük ister.

İki haftadır Vatandaş Gazetesinin manşetinde bu bölge yer alıyor; önce yol için sonra da icralık oldukları için.

Çile çekilmeye başlanmışsa, sonu gelmiyor. Hani her şey üst üste gelir derler ya.

Boyabat HES projesi başladığında Susuz’un da çilesi başladı.

Yıllarca çadırlarda yaşayacakları 2000’li yıllarda bu kadar uzun süre bu sıkıntıları çekecekleri akıllarına gelir miydi bilinmez; ama iddiam odur ki, Vezirköprü değil de İstanbul’da, Ege’de ya da bir başka bölgede olsaydı bu insanlara devlet hemen yardım eli uzatırdı.

Vezirköprü hem her yere uzak, hem de taleplerini iletmeyi bir türlü beceremeyen bir ilçedir.

GÖÇ; Vezirköprü’nün her baraj yapımından sonra çekilen sıkıntısıdır.

Susuz’da da GÖÇ edenler olduğu gibi, GÖÇ etmek istemeyen topraklarından ayrılmak istemeyen kişiler oldu. Öyle ya, yıllarca yaşadıkları bölgeden ayrılmak bir yana, hiç bilmedikleri bir ilçe merkezi veya daha büyük yerleşim birimlerinin hayatlarına alışmak durumunda kalacaklardı.

Yurtta kalanlar dertte kaldı.

Uzun süre baraj gölünün hemen yakınındaki derme çatma kurdukları çadırlarla oluşturdukları ‘çadırkent’te yaşamlarını sürdürdüler. Betondan olan sadece hemen yakınlarına yaptıkları camiydi.

İktidarı muhalefeti sanki yoklarmış gibi davrandılar; tıpkı ilçedeki amirler gibi..

Kimse gidip sormadı hallerini; kendi içlerinde bir dernek kurarak bir kent oluşturmak için çalıştılar. Sonunda yeni evlerin yapımına başlanmıştı.

Yıllarca çadırda yaşadıkları yetmezmiş gibi, şimdi de bu bölgedeki insanlara, 24 köydeki vatandaşlara icra takibi başlatıldı.

Görüştüğümüz vatandaşlar toplam sayıyı bilmemekle beraber her köyden en az 1000 kişinin icra takibinde olduğunu bazı köylerde bu sayının daha fazla olacağını söylüyorlar.

Susuz, Yukarı Darıçay, Kızılkese mahalleleri Vezirköprü’nün; Yaylacılı, Fakılı, Aşağı Darıçay köyleri Saraydüzü’nün..

İsimleri köy ya da mahalle olarak değişse de, kaderleri aynı..

Dedik ya, dert gelince üst üste geliyor..

Share
934 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...