logo

4.YILDA ÖZLEMLE ANIYORUZ.!..


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Vefai abi aramızdan ayrılalı tam 3 yıl oldu. Hala yanımızdaymış gibi hissediyorum.

Gazeteye her gidişimde sanki karşı koltukta bize bakıyor gibi bir türlü yokluğuna alışamadık.

-Haberleri yazarken sen aklımıza geliyorsun,

-Haftalık köşe yazılarımızı yazarken sen aklımıza geliyorsun,

Hani bize ihtarda bulunurdun, “Yazılarınız buram buram Vezirköprü kokacak, çünkü biz önce Vezirköprü partisiyiz” derdin.

Vatandaş gazetesinin 2.sahifesinde “Anı-inceleme-araştırma” başlığı altında “50 yıl önce Vezirköprü” “20 yıl önce Vezirköprü” başlığı altında Vezirköprü sorunlarını nasıl dile getirdiğini görüyoruz, bu çalışmalarını kendimize rehber edinmeye çalışıyoruz.

Hani O Develan’da kızamıktan bir haftada ölen 8 çocuğun hikayesi, köyde yaşanan acıları nasıl dillendirdiğin,

Habibfakı’da piknikten dönerken virajı alamayıp uçan traktör kazasında tarlalara serilmiş ilkokul çocuklarının cesetleri, acılı ailelerin can yakan feryatları,

Vezirköprü’nün mahallesi diyebileceğimiz Kızılcaören de bilinmeyen bir hastalıktan ölen çocukların durumu,

Yapılmayan Vezirköprü köy yollarının durumu,

Romanlara konu olabilecek Ortaklardaki Emine’nin unutulmaz öyküsü,

Daha neler neler, tüm bunları ve bunca çalışmaları o senin güzel emeklerinden 50 yıl, 20 yıl geçmiş ne de güzel dillendirmişsin, bize rehber oluyor VEFAİ abi.

Vefai abi, biliyor musun(?) Sen o yolu yok, okulu yok, sağlık ocağı yok, suyu yok diye yıllarca gerek haberlerde, gerek yazdığın haftalık köşe yazılarında mücadelesini verdiğin köyler inanır mısın bir gecede Vezirköprü’nün mahallesi oluverdi.

Vefai abi, bir görsen Vezirköprü köylerinin mahalle oluşundan sonraki halleri 90 derece değişti.

Köyken bir gecede mahalle olan Vezirköprü köylerinin birinden çıkıp diğerine geçmeye başladığın zaman insanın yüzüne nasılda gülüyorlar bir baksan.!..

Köylerin adı bir gecede mahalle olunca ne yol sorunları, ne alt yapı sorunları ne de taşımalı eğitim sorunları kalmadı.!..

Hani Kunduz’un %60’ının Osmancık’a verilmeye çalışıldığını duyunca bir saatin içinde Ticaret odasına, esnaf odalarına, şoförler cemiyetine siyasi partilere ne oluyor(?). “Kunduz’un yarısı Osmancık’a veriliyormuş, toplanıp bir tepki verin, yıllar önce kunduzun yarısı gene Osmancık’a veriliyordu toplandık, mücadele ettik, engelledik, siz şimdi uyuyor musunuz?” diyordun.

Bu uğraşlarına karşılık gelmeyince üzülüyor, geçmişteki uğraşlarını hatırlıyor, yaşlılığın ortaya çıkan rahatsızlığı geçmişteki gibi mücadele etmeye elverişli değildi artık başkalarından umuyordu mücadeleyi.

Maalesef Vefai abinin öngörüsü doğru çıkmış, Kunduz’un %60’ı Osmancık’a devredilmişti.

Zamanın iktidar partisi ilçe başkanına bu konu sorulduğunda alaylı yanıt vermiş, “Ne olmuş yani Kunduz’un yarısı Osmancık’a verilmişse ağaçlar yerinde duruyor, söküp götürmediler ya” demişti.

Nelerle mücadele etmedin ki(?) Vefai abi, Havza Vezirköprü yolu uğraşını mı (?), Altınkaya baraj gölü nedeni ile kapanan Vezirköprü-Alaçam ulaşımı ve karşıda kalan Vezirköprü  köylerinin yeniden Vezirköprü’ye ulaşımı için Şahinkayasına yapılması gereken köprü için(?) mücadeleni mi? Hangi mücadeleyi unutalım?

Dördüncü ölüm yıl dönümünde seni özlemle ve unutulmazlarınla anıyoruz.

Rahat uyu!

Share
1097 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...