logo

16 yılda ne değişti?

16 yılda ne değişti?

Ankara Vezirköprü Kültür ve Sosyal Yardım Derneği Başkanı Muhittim Noyan, 16 yıl içerisinde Vezirköprü’de hemen hiç.bir sorunun çözüm bulamadığını belirtti.

Noyan 2001 yılında yapılan toplantıda tespit edilen 12 maddelik sorunların hepsinin bugün de sorun olarak yerini koruduğunu belirten yazısını basın ile paylaştı.

3 Kasım 2001 tarihinde zamanın kaymakamı Şevket Cinbir, Belediye Başkanı Suat Binici, Ankara Vezirköprü Kültür ve Sosyal Yardım Derneği Başkanı Muhittin Noyan bir toplantı düzenleyerek ilçenin sorunlarının tespit edilmesine çalıştılar.

Atatürk İş Merkezi toplantı salonunda düzenlenen bu toplantıya zamanın Samsun Milletvekilleri Musa Uzunkaya, Yekta Açıkgöz, Tarık Cengiz ile birlikte CHP adına İhsan Cömert,  DYP adına Hüseyin Fakı, DSP adına Hidayet

Bektaş, SP adına Süleyman Şahin, ÖDP adına Besim Yılmaz, Göl Belediye Başkanı Ahmet Avcı, ANAP adına Baha Kalaycıoğlu, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Duran, 156 muhtar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yaklaşık 350 kişi katıldı.

Yaklaşık 4,5 saat süren toplantıya girişte dernek üyelerinin dağıttığı anket formlarına Vezirköprü’nün sorunlarının yazılması istendi.

Toplantıda toplanarak istiflenen anket formları sonucunda Vezirköprü’nün soruları 12 ana başlık alında toplanmıştı.

     1- İÇME SUYU

                2- VEZİRKÖPRÜLÜ MİLLETVEKİLİNİN SEÇİLMESİ

                3- ÖĞRETMEN AÇIĞI

                4- FAKÜLTE AÇILMASI

                5- KÖY YOLLARININ YAPILMASI

                6- GÖÇÜN ÖNLENMESİ İÇİN İŞ ALANLARININ AÇILMASI

                7- HUZUR EVİNİN KURULMASI

                8- DURUCAY SULAMA BARAJI

                9- TARİHİ VE KULTÜREL MİRASIMIZIN TANITIMI

                10- KUNDUZ ORMANININ MİLLİ PARK OLMASI

                11- TARIM İŞLETMELERİNİN KURULMASI

                12- PANAYIR VE FESTİVALLERİN YAPILMASI

Bu toplantının düzenlenmesinde önemli pay sahibi olan Vezirköprü Kültür ve Sosyal Yardım Derneği Başkanı Muhittin Noyan soruyor:

“03.11.2001 TARİHİNDEN 30.11.2017 TARİHİNE KADAR GEÇEN 16 YILDA VEZİRKÖPRÜ NÜN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN HANGİLERİNE ÇARE BULUNDU VEYA İYİLEŞTİRME YAPILDI?”

                Biz cevaplayalım..

Bu sorunları ele alacak olursak;

İçme Suyu: Vezirköprü’nün bitmeyen sıkıntılarından biri. Son dönemlere kadar su sıkıntısı ve kesintisi çekmeyen Vezirköprü SASKİ çalışmaları sebebiyle son zamanlarda yeniden bu sıkıntıyla karşı karşıya gelmeye başladı.

2- Vezirköprülü Milletvekili Seçilmesi: Vezirköprü’den 2001’den bu yana CHP’den milletvekili seçilen Suat Binici’nin dışında vekil olamadı. Muhalefette olan Binici ise ilçesi adına ortaya kapsamlı bir çalışma koyamadı. O’nun dışındaki Samsun milletvekilleri “Vezirköprü’nün de milletvekiliyiz” demek dışında bir iş yapmadılar.

3- Öğretmen açığı: Öğretmen açığı bu toplantıdan sonraki 13 yıl boyunca kapanmadı. Son iki yıldır açık sayısı azaldığı için Vezirköprü’den feryat eden kalmadı. Bugün bu soruyu “eğitim kalitesi nasıl?” olarak değiştirebiliriz.

4-Fakülte Açılması: Vezirköprü Meslek Yüksekokulu istenen seviyeye gelmediği gibi, Fakülte olması konusunda istenen çalışmalar da halen yapılabilmiş değil. Bafra’da turizm ve Çarşamba’ya işletme ile hukuk fakülteleri açılırken, Vezirköprü’de bölüm açılması hatta sınavların ilçede yapılması bile büyük bir sıkıntı olarak devam ediyor.

5-Köy yollarının yapılması:

Vezirköprü’de köy yollarının düzeltilmesi konusunda özellikle son yıllarda çalışmalar yapılsa da, bu kadar büyük yol ağı olan bir ilçede işin bitmeyeceği de ortada. Kaldı ki, bugün Vezirköprü’nün Havza ve Durağan gibi ilçelerle arasındaki ana yollar bile çileli şekilde duruyor.

6-Göçün Önlenmesi için iş alanlarının açılması: Vezirköprü’nün en önemli sorunlarından biri halen GÖÇ. İlçe nüfusu hızla eriyor, genç nüfus özellikle köylerde kalmadı.

7- Huzurevinin kurulması: Aradan geçen bunca yıl içerisinde eski kaymakamlarımızdan Ozan Balcı ve hayırsever Kemal Kayalıoğlu’nun çabalarıyla yapımına başlayan Huzurevi daha sonra gelen kaymakamların konuya ciddiyetle eğilmemesi sebebiyle devam ettirilemedi. Su basımına kadar çıkan Huzurevi inşaatı durdu, demirleri çalındı; bekçisi bulunamadı.

8-Duruçay Sulama Barajı: 2003’te açılışı yapılmasına rağmen aradan geçen 15 yıl boyunca sulama yapmaya başlamayan Duruçay Barajı, yolu geçemeyen Vezirköprü Barajı gibi sulama için değil balık tutmak için yapılmış baraj olarak duruyor.

9-Tarihi ve Kültürel Mirasımızın Tanıtımı: Vezirköprü binlerce yıllık tarihe ışık tutan bir merkez olmasına rağmen, bu durumundan yararlanmayı halen başaramıyor. Bu güne kadar Oymaağaç kazısı haricinde ciddi bir çalışma yapıldığı ne yazık ki söylenemez.

8- Kunduz Ormanlarının Milli Park olması: İlçemizde Şahinkaya Kanyonu Milli Park oldu, ancak Kunduz bu kapsama alınmadı. Kunduz’da ise bir Kamp Merkezi kurulması çalışmaları yapılıyor.

10- Tarım İşletmelerinin Kurulması: Vezirköprü’nün en önemli gelir kaynağı olan tarım, bugün de maalesef işlenerek değerlendirilecek bir hale getirilemiyor.

11- Panayır ve Festivallerin yapılması: İlçemizde uzun zamandır panayır yapılmazken, festival Belediye tarafından Kunduz’da düzenleniyor. Alternatif olarak Boruk mahallesinde de bir festival düzenleniyor. Ancak bu festivallerde Vezirköprü’nün değerlerinin tanıtılması için yeterli çalışma yapılamıyor.

Share
799 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?