Son Dakika
Üzerinde çalışılan yeni taslak ile trafik cezalarının artırılarak caydırıcı olmasının hedeflendiği belirtiliyor. Böylece özellikle hız ihlali, kırmızı ışık, hatalı şerit değiştirme, hatalı sollama gibi ihlallerden kaynaklı kazaların önüne geçilmesinin amaçlandığı kaydediliyor.
Yeni taslak ile aynı sürücünün birden fazla trafik kuralını ihlal etmesi durumunda bu ihlaller “zincirleme” olarak değerlendirilecek ve cezalar artırımlı olarak uygulanacak. Bu şekilde ceza alan sürücülerin cezası da artırımlı olacak.
Cumhurbaşkanlığı’nda AK Parti grup yönetimi ve ilgili bakanlıkların temsilcilerinin katıldığı toplantıda yapılan sunumda; 2024 yılında meydana gelen kazaların yüzde 45’inin hız ihlalinden kaynaklandığı belirtildi. Kazaların 1.300’ünün ise hatalı şerit değiştirme, diğerlerinin ise hatalı dönüş, hatalı sollama, kırmızı ışık ihlalinden kaynaklandığına dikkat çekildi.
AK Parti kaynakları “Türkiye’de trafik suçlarının cezaları çok düşük kaldı. Mesela çakarlı araç konusunda cezayı artırınca bu yasağa uymayanların sayısı yüzde 75 azaldı. Çünkü, cezalar caydırıcı hâle geldi. Yetkisiz çakarlı araç kullanımına 7 bin 500 liradan 150 bin liraya kadar para cezası ve ehliyete el koyma yaptırımı var. Bir de yapılan denetimlerde bakıyorsunuz, adam Avrupa’dan gelmiş, orada hiç trafik cezası almamış. Ama Türkiye’de çok sayıda ceza uygulanmış. Bu durum cezaların düşük olmasından kaynaklanıyor. Çünkü adam nasılsa cezası az diye trafik kurallarını ihlal etmeyi göze alıyor” değerlendirmesini yaptı.
Ali SEZGİN – VATANDAŞ
BENZER HABERLER