logo

İçe kapanık çocuğuma nasıl yardım edebilirim?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

İçe kapanıkla içe dönük ayrımını yaparak başlayabiliriz. İçe kapanık çocuklar sosyal ortamlarda sürekli olarak kaygı yaşayabilirler. İçe dönüklük ise bir kişilik özelliğidir. İçe dönükler sosyalleşmeyi tercihen istemezler, içe kapanıklar ise sosyal çevrede zorlanırlar.
Aileler çocuklarının doğal olarak içe kapanık olmasından endişe duyarlar. Ne olduğunu anlamaya çalışırlar. Çocuğa nasıl davranması gerektiğiyle ilgili bol bol nasihatte bulunurlar. Çocuk kendini ifade etmekte zaten zorlandığından ailenin ondan beklentisi de bir performans kaygısı oluşturur. İçe kapanık çocuklara sürekli tavsiye vermekten kaçınılmalıdır.
Çocuk büyüdükçe tek başına oynadığı oyunlar grup oyunlarına dönüşmeye başlar. İçe kapanık çocuklar gruplara uyum sağlamak için aşırı çaba gösterirler. Kendi isteklerinden taviz vermek durumunda kalabilirler. Haliyle daha sıkışmış hissedebilirler.
İçe kapanık olmak bedensel tepkilerimizi de etkileyebilir. Yoğun stres ve heyecana bağlı olarak çocuk, ses tonunu ayarlamakta zorlanabilir, sakarlık oluşabilir hatta çocuğun tuvaletini kaçırma problemleri yaşanabilir.
İçe kapanık olmak birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenler;
· Çocuğun ailesinde duygular ve isteklerin ifade edilmemesi yani çocuğu yetiştirenlerin de içe kapanık olması
· Ailenin eleştirel olması yine çocuğun kendini ortaya koymasını zorlaştırır.
· Ailede çok baskın karakterlerin olması çocuğun içekapanık olmasına neden olabilir.
Çocuğun içe kapanıklığı nasıl geçer?
· Çocuktan nasıl davranması gerektiğiyle ilgili beklentilere odaklanmak yerine çocuğun ihtiyaçlarına odaklanabilirsiniz. Çocuğun belki daha çok dinlenilmeye, sarılmaya, başarıyı hissetmeye ihtiyacı olabilir. Örneğin çocuğun kendini ifade etmek için rahat bir alana ihtiyacı varsa bu alanı çocuğa oluşturmak önemlidir.
· Çocuğun dili oyundur. Size kendiyle ilgili en doğru bilgileri oyun sırasında verir. Oyun oynama tarzından oyunda konuştuklarınızdan, oyuncaklar üzerinden çocuğa temas edebiliriz.
· Oyunla birlikte sanatsal faaliyetler (resim, müzik, drama) çocuğun iç dünyasını dışa yansıtmada oldukça önemli bir yere sahiptir.
· Çocukta özgüven oluştuğunda da yine kendini ifade etmesi kolaylaşacaktır. Yani çocuk içe kapanık davranmaya başladığında iyi yaptığı şeylere dikkat çekmek (yapılmayandan çok yapılana) bunu yaparken aşırıya (pohpohlamaya) kaçmadan davranmak önemlidir.
· Yine en önemli dikkat edilmesi gereken konulardan biri, çocuğunuzun olumsuz özellikleriyle ilgili çocuğun yanında konuşmamaktır. Unutmayın aile çocuğu nasıl görürse çocuk ona dönüşür.
· Sportif etkinlikler de çocuğun özgüven gelişiminde önemli bir yere sahiptir.
Çocuklarını içe kapanık olarak gören aileler; bunun nedenlerini araştırmaya başlarlar. Kendilerini, çocuğu, çocuğun öğretmenini, çocuğun arkadaşlarını suçlama eğiliminde olabilirler. Dışsal tehditleri değiştirmeye ağırlık vermek yerine çocuğun ifade dünyasını zenginleştirmeye, çocuğa güvenli alan oluşturmaya önem verin.
Bu sürecin çocukta ve ailede zorluk oluşturduğu gördüğünüzde tükenmişlik hissetmeyi beklemeden psikolojik destek alabilirsiniz.

Share
425 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kim Bu Narsistler?

    19 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hatası karşısında özür dileyemeyen kişilerle ömür mü geçer? Hepimizin sık duyduğu ”narsist” kelimesini bu yazıda a'dan z' ye incelemiş olacağız. Narsistin kelime anlamı “özseverlik” olsa da bu anlam biraz masum kalabilir. Kendimizi sevmek, kendimize değer vermek her insan için önemli bir konudur. Narsistlerde bu durum ise kendilerini sürekli öncelik almak, büyüklenmeci, kibirli bir tutum sergilemek, eleştiriye kapalı olmak gibi kendilerinin iyi yönlerini abartmak kendilerinde olan olumsuzlukları da görmezden gelmeye yöneliktir. Diğerlerini sü...
  • Yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz bağlar tüm hayatımızı nasıl etkiler?

    12 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Psikoloji geçmişten bugüne insan davranışlarını anlamaya çalışmıştır. Bunu yaparken anlamlandırılamayan noktalarda yeni bakış açıları geliştirmiştir. Bu yazıda yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz ilişkilerin hayatımızı nasıl şekillendirdiğine bakmış olacağız. İnsan doğumdan itibaren ilişki arayışına girer Çocuk anneyle ilişkili olarak doğar ve anneyle olan ilişki yaşamında diğerleriyle kuracağı ilişkinin temellerini oluşturur. Çünkü yaşamla ilk ilişkiyi annemizle kurarız. Bakım verenle kurduğumuz ilişkiler kimliğimizin belirleyicisidir. Güvende ...
  • Seçimler erken olsun!

    09 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    "Çalışmalarımız sürüyor, önümüzdeki milletvekili seçimlerinden önce Havza yolunun tamalanmış olduğunu göreceğiz." ifadesine karşı şunu söylemesek olmazdı; "inşallah seçim erken olur." İlçemizde geçtiğimiz hafta düzenlenen voleybol turnuvasının sadece son maçını izleyebildiğim için üzülsem de, Vezirköprü'nün galibiyetiyle tamamlanan bu özellkle ikinci seti nefes kesen maçı izlediğim için de sevinçliyim. Kızlarımız ellerinden geleni yaptıkları ve hem Vezirköprü hem de Samsun'un gurur oldukları için tebrik ediyorum. Bu organizasyonda gösteriyor...
  • Benimle Aynı Düşüncede Olmayana Karşı Nasıl Davranmalıyım?

    05 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Son zamanlarda ülkemizde yaşanan durumlar (tutuklanmalar, gösteriler, boykotlar) kişilerin hangi tarafta olduğunu anlamaya çalışmasına, farklı görüşler olduğunda birbirlerine doğrusunu açıklamaya, haklılık ya da haksızlıkla ilgili düşünmeye dolayısıyla da öfke, üzüntü gibi olumsuz duyguların daha yoğun yaşanmasına sebep olmaktadır. Psikolojik destek toplumdaki durumlara karşı kayıtsız kalamaz. Çünkü deprem gibi doğal afetlerde, göçte veya pandemide birçok özellikle olumsuz durumda gönüllü olarak çalışırız ve bu gibi krize müdahale durumların...