logo

Sulama ve Gübre fiyatları aldı başını gidiyor

Sulama ve Gübre fiyatları aldı başını gidiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar “Girdi fiyatlarına gelen her zam doğrudan gıda fiyatlarını, yani tüketicilerimizi de etkiliyor” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada tarımsal girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, değişkenlik ve öngörülemezliğin çiftçiyi zora soktuğunu söyledi. Şemsi Bayraktar, “Girdi fiyatlarına gelen her zam doğrudan gıda fiyatlarını, yani tüketicilerimizi de etkiliyor” dedi.
Türkiye’de tarımsal üretim maliyetlerindeki artış hızlanarak son 1 yıllık zaman diliminde sulama maliyeti yüzde 100 arttığı ve sadece son 1 aylık dönemde gübre fiyatındaki artış yüzde 10’u bulduğu bildirildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek gerekli önlemlerin alınmasını belirten bir yazılı açıklama yaptı.
Çiftçilerin sofralarda 3 öğün gıda eksik olmasın diye yaz kış fark etmeksizin çalışan çiftçilerin üretim maliyetlerinin sürekli arttığını belirten Bayraktar, maliyetlerdeki artışın gıda fiyatlarına doğrudan yansıdığını söyledi.
Şemsi Bayraktar, buğday, arpa gibi kışlık hububatlarda üst gübreleme hazırlığı döneminde olunduğunu belirterek bu dönemde en çok kullanılan ÜRE ve amonyum nitrat fiyatının son bir ayda yüzde 10 arttığını vurguladı.
Bayraktar, “taban gübrelemesinde en çok kullanılan DAP fiyatının yüzde 3.8, 20.20.0 gübre fiyatının ise yüzde 5.2 arttığını dile getirerek yem fiyatlarının ise yüzde 3.2 ile yüzde 3.5 arasında değişen oranlarda artış gösterdi. 1 senede ise sulama ücretlerinde yüzde 100 civarında artış oldu, elektrikte yüzde 30.4, tarım ilacında ise yüzde 34.3’lük artış var.” dedi.
Şemsi Bayraktar tarımsal girdilerdeki değişkenlik ve öngörülemezliğin çiftçiyi zora soktuğunu belirterek “Girdi fiyatlarına gelen her zam doğrudan gıda fiyatlarını, yani tüketicilerimizi de etkiliyor. Tarımsal girdiler ülkemizin gıda güvencesi ile doğrudan ilgilidir. Bu sebeple, girdi piyasalarında yaşanan fiyat hareketleri, ilgili kurumlarca sıkı denetlenmelidir. Alım fiyatları belirlenirken artan maliyetlerin dikkate alınmalı ve üreticilerin mağduriyetinin önlenmeli.” ifadelerini kullandı.
Vezirköprü’de üreticiler de artan fiyatlardan şikayetçi olurken kar yağmaması ve yağmurun az olması nedeniyle bu yıl hasat mevsiminin kurak geçmesi ihtimalinin olduğunu belirttiler. Her ne kadar yağmur olsa da ilkbahar yağmurlarının yağmasının daha da yararlı olacağını belirten üreticiler taban fiyatlarının maliyetlerini karşılamasını ilgililerden istediler.

Ali SEZGİN- VATANDAŞ

Share
35 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+9 = ?

BENZER HABERLER

Kültür Sanat
ZALİMSİN

ZALİMSİN

Kültür Sanat
OLMADI

OLMADI