logo

Vezirköprü tarihine kim sahip çıkacak?

Vezirköprü tarihine kim sahip çıkacak?

İlçemizdeki tarihi iki hamam (Şifa ve Kale Hamamları) yok olmama mücadelesi veriyor.

Vezirköprü tarihine kim sahip çıkacak?

Tarihi Vezirköprü’de ecdadın bizlere bıraktığı değerlere sahip çıkılması gerekiyor. Ancak birçok tarihi yer harabeye ya döndü, ya da dönmek üzere.
Özellikle Köprülüler Devri’nin iki hamamı Şifa ve Kale Hamamları ilgi bekleyerek ayakta durmaya çalışıyorlar.

Vezirköprü’deki tarihi yerlerin bir kısmı bakımsızlıktan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar.
Daha önce haberini yaptığımız Kurşunlu (Tacettin Paşa) Camii’nin restorasyon çalışmaları uzun zamandır tamamlanmayı beklerken, İlçeye ismini veren “Köprülüler”in Vezirköprü’ye armağanı olan iki hamam da ilgisizlikten perişan haldeler.
İlçemizdeki yakın zamana kadar aktif olarak çalışan hamamlardan Şifa Hamamı kalıntı halinde yok olmayı beklerken, Kale Hamamı ise uzun süre kapalı kaldı ve Şifa Hamamı ile aynı kaderi yaşayacak gibi görünüyor.
Vezirköprü’de yine tarihi olan Çifte Hamam (Orta Hamam) dışında çalışan hamam kalmadı.
Peki İlçemizin kültürel mirasları arasında sayılan bu hamamların akıbeti ne olacak?
Son dönemlerde hamam kültürünün de zayıflamasıyla birlikte gözden düşen iki hamamdan biri perişan duruma geldi, diğeri ayakta kalmaya çalışıyor.
Gelin damat hamamları gibi kültürel hamamlar olsun ortadan kalkınca da hamamların işletmeleri kâr etmemeye başladı. Bu durumun ilk çöküşünü Şifa Hamamı yaşadı.
Şifa Hamamı
Vezirköprü Mehmet Paşa Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık 40 yıldır kapalı durumdaki Şifa Hamamı, neredeyse kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya.
Kitabesi olmadığı için kesin olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmese de, Şifa Hamamı’nın Köprülü Mehmet Paşa ve ailesinin özel hamamı olarak yaptırıldığı iddia ediliyor.
Mehmet Paşa Mahallesi’ndeki Köprülü Mehmet Paşa Konağının bahçesinde olması nedeniyle özel aile hamamı olarak yapıldığı ileri sürülen hamamın bugün arazisi şahıslara ait olduğu için bakım yapılamadığı gerekçesiyle harabeye dönmüş durumda.
Yakın zamanlara kadar kullanımda olan Şifa Hamamı’nda sonradan eklendiği belirtilen ahşap dikdörtgen soyunmalık, soğukluk ve sıcaklık olarak üç bölüm olduğu belirtiliyor.
17. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen hamamın harabesi ilçede tarihe önem veren kesim tarafından da tepkiyle karşılanıyor.
Kale Hamamı
Yine Köprülüler Devri’nden Ayşe Hanım’ın adına yapılan Kale Hamamı da, uzun zamandır kapalı halde duruyor. Vatandaşların Şifa Hamamı gibi harabeye dönmesinden endişe ettiklerini belirttikleri hamam Vakıflar İdaresinde.
1659 yılında yapıldığı belirtilen Hamam’ın 1943 yılında meydana gelen depremden de ağır hasar almadan kurtulmuş olduğu belirtilirken, 1960 ve 2007 yıllarında restore çalışmalarından geçmiştir. 2017 yılında külhanında çıkan yangınla yeniden gündeme gelmiş olsa da Kale Hamamı o günden bugüne bir daha faaliyete geçmedi.
Kale Hamamı’nın Camii avlusundaki sıcak su mazgal geçişlerinin de daha sonradan tahrip edildiği iddia ediliyor.
Depreme bile dayanmış Kale Hamamı’nın ilgisizliğe ne kadar dayanabileceği ise belli değil.
Hamam Kültürü kayboluyor
Günümüzde hamam kültürünün gittikçe kaybolduğu gerçeğini unutmuyoruz, ancak ülkenin büyük kısmında tarihi hamamların farklı amaçlarla kullanılarak ayakta durması için üretilen projelere de rastlıyoruz.
Tarihi değerleriyle gelecekte turizmden de gelişme olacağını ümit eden Vezirköprü’de bu tarihi değerlerin yok olmaya yüz tutmaları ilçe halkının tepkisine neden oluyor.
Gerek Kültür Varlıklarını Koruma gerekse Vakıflar’ın konuyla ilgilenmesi bekleniyor.

Murat AKBAŞ- VATANDAŞ

Share
117 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+7 = ?