logo

ÖFKE PATLAMALARI


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Öfke nöbetleri veya sinir krizi de denilen öfkenin kontrol edilmemesi durumu, öncelikle kişinin kendisi olmak üzere etrafındakiler için tehlikeli olmaktadır.
Öfke tehlikeli bir duygu mudur?
Diğer duygular gibi sağlıklı bir duygudur. Bir durum bizi öfkelendiriyorsa bizim rahatsız olduğumuz ve belki kendimizi korumak için harekete geçtiğimiz, karşı tarafa dur mesajı verdiğimiz anlamlarına gelebilir. Öfkenin sağlıksız dışavurumu ise tehlikelidir. Yani öfkelenmek normaldir ama öfkelendiğimizde eşyalara zarar vermek, öfke geçtikten sonra pişman olunacak davranışları hatırlamak zordur.
Öfkeyi nasıl sağlıklı yaşayabiliriz?
Öfkeyi sağlıklı yaşamak için öncelikle onu anlamamız gerekir. Hepimizde öfkelenmeye başladığımızı gösteren beden sinyallerimiz vardır. Bu sinyalleri fark ettiğimizde çok daha fazla öfkelenmemize neden olacak kontrolü zor öfke için önlem alırız.
Öfke duygusu içinde mücadeleyi, hareketi huzursuzluğu bulundurur. Çok yoğun öfke halinde kesinlikle bu öfkeyi amaç için kullanmamak gerekir. Öncelikli amaç sakinleşmektir. Böylece kendimizi gerçek anlamda korumuş oluruz, tabi eğer bir savaş alanında değilsek.
Öfke patlamaları neden olur?
En önemli sebebi duyguların bastırılması olabilir. Olumsuz duygular yaşanmadan görmezden gelindiğine ya da üzerine mutluluk maskesi takınıldığında birikmiş duyguların dışa atımı çok daha yoğun olabilir. Her duygu bize bir şey söyler ama zor duygulardan bir an önce kurtulmak isteriz. Bazı zor duyguları kolay duygularla değiştiririz. Örneğin stresliysek yemek yeriz, alışveriş yaparız kısa süreliğine mutluluk gelir ama gün sonunda elimizde mutluluk kalmaz.
Aynı zamanda psikolojik rahatsızlıklar, travmatik durumlar, uyku problemleri, hastalıklar, yas süreci, stresli yaşam da öfke patlamalarına neden olabilir.
Öfke patlamalarını nasıl anlarız?
Nefes alışverişinde düzensizlik, yüksek ses tonu, konsantrasyon sorunu, titreme, davranışı kontrol etmede zorluk yaşıyorsak, şu anda öfke patlaması yaşıyor olabilirim, diyebiliriz.
Öfke patlamalarına ilk yardım nasıl olur?
Kişiyi sakinleştirilmek önceliklidir. Şunu yapma bunu deme gibi olmaması gerekene değil şu anda olana dikkat verilmelidir. Çok sinirlisin, derin nefes al gibi veya öfkenden korkuyorum gibi o an kişiyi yargılamayan ama olanı ifade eden yumuşak ses tonu faydalı olacaktır.
Öfke patlamaları hayatınızı zorlaştırıyorsa psikoterapi almak hatta başlangıçta ilaç desteğiyle ilerlemek sağlıklı olacaktır. Lütfen öfke patlaması yaşamış kişilere çarpılmış, hocaya okutturulması gerek gibi söylemlerde bulunmayın.

Not: Öfke ve saldırganlık birbiriyle karıştırılmaktadır. Saldıranlık öfkenin zarar verici bir şekilde yansıtılmasıdır. Öfkeyi sağlıklı yaşamak mümkündür.

Share
536 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Duvarları bari duyun!…

    02 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Turizm ile ilgili olarak gelişme sağlayacak olan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne bile girmeyi başarmış Vezirköprü Evleri zamana yenik düşerek kaybolmanın eşiğine geldiler. Ramazan Bayramı sona erdi. Bayram tatilinin idari olarak 9 güne çıkarılmasıyla birlikte Vezirköprü'de de bayram biraz daha kalabalık geçti. Bayramı dört göze bekleyen esnafın yine de memnun olduğunu söylemek zor. Konuştuğumuz esnaf önceki bayramları arattığını belirtiyor. Yine de Ramazan Bayramı'nın ardından bir umutla Kurban Bayramı beklentisi oluşmuş durumda. ...
  • İNTİHARI ÖNLEMEK

    29 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Çevremizde intihar girişiminde bulunmuş ya da intihar etmiş birilerini duyduğumuzda; kendisine yazık ettiği, yeterince inançlı olmadığı, geride bıraktıklarını da düşünmediği gibi söylemlerde bulunulduğunu işitiriz. Söylemler, zor bir süreçte olduğumuzda veya çevremizdekilere destek olmak istediğimizde maalesef ki bize yardım etmez. Bu yazıda intihar kavramını gerçek anlamda anlamış olacağız. Bunu anlamış olmak kendimize ve etrafımıza da yardımcı olmak anlamına gelecektir. Çünkü nasıl ki hepimiz bir engelli adayıyız aslında toplumda yaşanan bir ...
  • Güreş Ligi, Kunduz’u canlandırmalı..

    26 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Kamp Merkezi yapılması için yola çıkılarak, ormanın içinde sağa sola serpiştirilen ve bugün ağıl olarak kullanılabilen çirkin beton yığınlarının oluşturduğu kirliliği gelişme olarak saymazsak, Kunduz'a 25 yıldır bir yatırım yapılmamıştır. Vezirköprü'de Şahinkaya Kanyonu henüz yokken bile Kunduz'un Turizm Bölgesi ilan edilmesi için üretilen fikirler bugün artık ortadan kalkmış görünüyor. Gerek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yıllar önce de olsa ziyaret ettikler...
  • Kendimize Hata Yapma Şansı Neden Vermeliyiz?

    22 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Cevabı hemen verelim. Hayat düz bir zeminde giderek yükseldiğimiz bir yer olmaktan çok, inişlerin çıkışların olduğu ve tüm bunların bizi oluşturduğu yerdir. Hata bilmeyerek ya da istemeyerek yapılan yanlışlık, yanılma olarak tanımlanır. Zaten bir hatayı farkında olarak yapmayız. Farkındaysak bu bir seçim olur. Kendimize hata yapma şansı vermek her şeyi en iyi yapmaya çalışmak olan mükemmeliyetçikten korur. Hepimiz biliriz ki her zaman en iyisi vardır. Buna karşılık bizim yapabileceklerimiz sınırlıdır. Diğer taraftan hayatımızla ilgili her şey...