Son Dakika
Öfke nöbetleri veya sinir krizi de denilen öfkenin kontrol edilmemesi durumu, öncelikle kişinin kendisi olmak üzere etrafındakiler için tehlikeli olmaktadır.
Öfke tehlikeli bir duygu mudur?
Diğer duygular gibi sağlıklı bir duygudur. Bir durum bizi öfkelendiriyorsa bizim rahatsız olduğumuz ve belki kendimizi korumak için harekete geçtiğimiz, karşı tarafa dur mesajı verdiğimiz anlamlarına gelebilir. Öfkenin sağlıksız dışavurumu ise tehlikelidir. Yani öfkelenmek normaldir ama öfkelendiğimizde eşyalara zarar vermek, öfke geçtikten sonra pişman olunacak davranışları hatırlamak zordur.
Öfkeyi nasıl sağlıklı yaşayabiliriz?
Öfkeyi sağlıklı yaşamak için öncelikle onu anlamamız gerekir. Hepimizde öfkelenmeye başladığımızı gösteren beden sinyallerimiz vardır. Bu sinyalleri fark ettiğimizde çok daha fazla öfkelenmemize neden olacak kontrolü zor öfke için önlem alırız.
Öfke duygusu içinde mücadeleyi, hareketi huzursuzluğu bulundurur. Çok yoğun öfke halinde kesinlikle bu öfkeyi amaç için kullanmamak gerekir. Öncelikli amaç sakinleşmektir. Böylece kendimizi gerçek anlamda korumuş oluruz, tabi eğer bir savaş alanında değilsek.
Öfke patlamaları neden olur?
En önemli sebebi duyguların bastırılması olabilir. Olumsuz duygular yaşanmadan görmezden gelindiğine ya da üzerine mutluluk maskesi takınıldığında birikmiş duyguların dışa atımı çok daha yoğun olabilir. Her duygu bize bir şey söyler ama zor duygulardan bir an önce kurtulmak isteriz. Bazı zor duyguları kolay duygularla değiştiririz. Örneğin stresliysek yemek yeriz, alışveriş yaparız kısa süreliğine mutluluk gelir ama gün sonunda elimizde mutluluk kalmaz.
Aynı zamanda psikolojik rahatsızlıklar, travmatik durumlar, uyku problemleri, hastalıklar, yas süreci, stresli yaşam da öfke patlamalarına neden olabilir.
Öfke patlamalarını nasıl anlarız?
Nefes alışverişinde düzensizlik, yüksek ses tonu, konsantrasyon sorunu, titreme, davranışı kontrol etmede zorluk yaşıyorsak, şu anda öfke patlaması yaşıyor olabilirim, diyebiliriz.
Öfke patlamalarına ilk yardım nasıl olur?
Kişiyi sakinleştirilmek önceliklidir. Şunu yapma bunu deme gibi olmaması gerekene değil şu anda olana dikkat verilmelidir. Çok sinirlisin, derin nefes al gibi veya öfkenden korkuyorum gibi o an kişiyi yargılamayan ama olanı ifade eden yumuşak ses tonu faydalı olacaktır.
Öfke patlamaları hayatınızı zorlaştırıyorsa psikoterapi almak hatta başlangıçta ilaç desteğiyle ilerlemek sağlıklı olacaktır. Lütfen öfke patlaması yaşamış kişilere çarpılmış, hocaya okutturulması gerek gibi söylemlerde bulunmayın.
Not: Öfke ve saldırganlık birbiriyle karıştırılmaktadır. Saldıranlık öfkenin zarar verici bir şekilde yansıtılmasıdır. Öfkeyi sağlıklı yaşamak mümkündür.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
14 Aralık 2024 Köşe Yazıları
11 Aralık 2024 Köşe Yazıları
07 Aralık 2024 Köşe Yazıları
04 Aralık 2024 Köşe Yazıları