Son Dakika
Yeni yasaya göre; daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, bunları çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar hakkında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkılabilecek.
İmar hakkı aktarımına ilişkin düzenlemeler de içeren Köy Kanunu yayımlandı.
Yapı denetimi, imar hakkı aktarımı ve kentsel dönüşüm ile ilgili düzenlemeler de içeren Köy Kanunu’nda değişiklik yapıldı.
Resmi Gazetede yayımlanan yasaya göre, riskli yapı tespiti yapılan parsellerdeki plan değişikliklerinden belli bir emsale kadar değer artış payı alınmayacak.
Yasayla KDV kanununda yapılan düzenlemeyle, özel bütçe kapsamında bulunan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na yapılan arsa ve arazi teslimleri, katma değer vergisinin istisnası kapsamına alındı.
Yasaya göre, imar kanununa “imar hakkı aktarımı” “1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılması mümkün olmayan alanlarda, parselin tamamının ya da bir kısmının umumi ve kamu hizmet alanlarında kalması sebebiyle, parsel üzerinde özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının verilememesi durumunda, verilemeyen emsale esas inşaat hakkının başka parsel ya da parsellere imar planı kararı ile taşınması işlemidir” olarak tanımlandı.
Bu durumda, imar hakkı aktarımında alıcı parselin emsale esas inşaat alanı en fazla imar planı ile belirlenmiş oranlar kadar ve her halde alıcı parselin yüzde 30’unu geçmemek üzere artırılabilecek. Verici parsellerin aktarıma esas inşaat hakları, en yakın komşuluğundaki imar parselinin veya adasının emsale esas inşaat hakkını aşmamak kaydıyla ilgili idare tarafından belirlenecek.
Köylerde ‘izinsiz yapılar’ yıkılabilecek..
Yeni yasaya göre belediye sınırları içinde veya dışında, inşa aşamasında veya iskan edilmiş belediyelere, Hazine’ye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, bunları çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar hakkında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınabilecek.
Alınan yıkım kararı 7 gün içerisinde belediye veya idarelerce ilgililerine iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilecek. Tebliğ edilemediği durumlarda yıkım kararının bir örneği yıkımı yapılacak yapıya asılacak ve ilgili muhtarlığa bırakılacak. Bu tarih, kararın yapı sahibine tebliği tarihi yerine geçecek.
Öte yandan ayrı bir düzenlemeyle, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak hak sahiplerine, binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri amacıyla 31 Aralık 2028’e kadar ek süre tanındı.
Vezirköprü’de de bir çok izinsiz, sahipsiz, harap ve kullanılmayan yapıların olduğu, bu yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle bu tip yapıların Belediye tarafından yıkılmasının önü açılacak. Yeni yasayla Vezirköprü’nün eski mahallelerinde ve köylerdeki eski yapıların yıkılıp kentsel dönüşümün hızlanacağı ve yeni yollar açılması öngörülüyor.
BENZER HABERLER