Türkiye’de; on iki aylık gıda enflasyonu %45.31 olarak açıklanırken meyve-sebze gurubu aylık artış oranı %19.20 düzeyinde oldu. Bu oranların 2025 yılında enflasyonun hızı düşse dahi artması bekleniyor.
Türkiye’deki gıda ürünlerindeki fiyat artışları nedeniyle yurttaşın bütçesi her gün biraz daha zorlanıyor. Ailelerin düşük olan alım gücü, kış aylarının da gelmesiyle beraber gıda ürünlerindeki maliyet artışlarıyla ailenin dengeli beslenmesini karşılamakta güçlük çekiyor.
Kış sezonunun gelmesiyle sera ürünlerine de talebin artması ve ser maliyetlerinin de maliyet artışlarına eklenmesi sebze-meyve fiyatlarının yükselmesine yol açıyor.
Gıda ürünleri fiyatları tarladan sofraya gelene kadar piyasa gereği ikiye üçe katlanıyor. Maliyet artışları devam ettiği sürece gıdadaki sıkıntı devam edecek; zam miktarının ne olacağı belirsizliğini korurken fiyat artışlarının ne zaman duracağını ise ekonomik politikalarının belirleyeceği söyleniyor. Piyasadaki ve resmi rakamlara göre geçen yıla göre meyve sebze fiyatları ikiye katlanmış durumda. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için günlük 500-600 TL kadar para harcanması gerekiyor. Bir ailenin günlük harcamalarda 2024 itibari ile en yüksek maliyet grubu 200 TL ile meyve sebze gurubu oluşturdu. Genel gıda harcamalarında meyve-sebze gurubu %30.4 pay ile mas-raflarda ilk sırayı alırken, bu oranla meyve-sebze gurubu aylarca ilk sırada yer alan süt ürünlerini yerinden etti.
Maliyet artışları nedeniyle bahara kadar yine fiyat artışlarının artması bekleniyor. On iki aylık gıda enflasyonu %45.31 olarak açıklanırken meyve-sebze gurubu aylık artış oranı %19.20 düzeyinde oldu. Bu oranların 2025 yılında enflasyonun hızı düşe dahi artması bekleniyor.
Vezirköprü’de tarımsal üretim yapıldığı için gıda enflasyonu düşük kalırken yine de genel enflasyon yüzünden ilçemizde yaşayan insanlarımızın bir sıkıntı çektiği ise bir gerçek. Görüşüne başvurduğumuz manav esnafı müşterilerinin hemen her şeyi aldıklarını ancak çoğunun bütçesine göre alışveriş yaptıkları ve çok dikkatli davrandıklarını belirttiler.
Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Hüseyin Bayraktar, seraların pahalı olması ve diğer maliyet artışları nedeni ile tüketicinin güvenli ve temiz gıdaya ulaşabilmesinin kolay olmayacağını belirtti.
Ali SEZGİN – VATANDAŞ
BENZER HABERLER