Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlemeleri kapsamında, 1 Aralık-1 Nisan dönemleri arasında, tüm ticari araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunuyor. Hususi araçlar için ise yasal zorunluluk olmamasına rağmen kış lastiğinin kullanılması güvenlik açısından öneriliyor.
Samsun Valiliği tarafından kış lastiği takmayan araçlara ise 4.069 Türk Lirası İdari Para Cezası uygulanacağı bildirildi.
Zorunlu kış lastiği uygulaması, İstanbul’da 25 Kasım’da başlarken Türkiye genelinde ise 1 Aralık’ta ve özellikle yük ile yolcu taşımacılığı yapan araçlar için geçerli olacak. Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması öneriliyor.
Zorunlu kış lastiği uygulaması, 1 Aralık’tan itibaren 1 Nisan tarihine kadar özellikle kamyonet, minibüs, çekici ve otobüs gibi araçlar için geçerli olacak ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde kış lastiklerinin kullanımı kazaları önlemek açısından büyük önem taşıyor.
Samsun Valiliği tarafından kış lastiği uygulamasına dair yapılan basın duyurusu;
“Kış Lastiği “7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik” şeklinde tanımlanmaktadır.
Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.
Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.
Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
Seyir esnasında herhangi bir sebeple değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastikler de kış lastiği olmak zorundadır.
Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti bulunması gereklidir.
Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, lastik diş derinliğinin ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur.
Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda ise kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi gereğince kış lastiği denetimlerinde ihlali tespit edilen araçlara 4.069 Türk Lirası İdari Para Cezası uygulanmaktadır.
Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamakla birlikte, can ve mal güvenliği için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını tavsiye ediyoruz.
Kamuoyuna duyurulur.” şeklinde oldu.
Huriye BARAN – VATANDAŞ
BENZER HABERLER