Bu İlçeye bir MÜZE yakışır
Vezirköprü’de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı?
Vezirköprü’de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi’nde değil, Vezirköprü’de oluşturulabilecek bir MÜZE’de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim.
O dönemde Belediye’nin Ganioğlu’ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü’nün Taş Medrese’sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının daha doğru bir kullanım olacağını, Ganioğlu’ndaki binanın kütüphane olarak kullanılabileceğini söylemiştim.
Müzecilik artık hemen her alanda insanların yaşam biçimlerini anlatan çalışmalar haline gelerek insanların ilgisini çekecek sunumlarla yapılmaya başlandı.
Tarihi bu kadar zengin olan Vezirköprü’de yakın zamana kadar bir müze bulunmaması yeterince garipti.
Vezirköprü Belediyesi önceki dönemde Derici Konağı’nı MÜZE haline getirerek aslında ilçedeki önemli bir eksikliğin giderilmesi için ilk adımı atmıştı.
İlçemizin eski Kaymakamlarından eski Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu’nun Sinop’ta başlattığı Keten Müzesi girişiminin ne kadar güzel olduğu yerinde görme fırsatını yakaladık. Her ne kadar eksikleri olsa da, zamanla bu eksikler giderilerek Sinop turizmi için bir güzel yer daha kazandırılmış olacaktır.
Aslında Kuşüzümü Konağı’nın restorasyonu ile yapılan Keten Müzesi bir taşla iki kuş vurulmasına neden olmuş; tıpkı Derici Konağı gibi.
Hem yıkılmak üzere olan tarihi bir konağın eski harabe görüntüsünden kurtulmuş oluyorsunuz, hem de bölgenize bir müze kazandırmış oluyorsunuz.
Bugün Oymaağaç’ta yapılan kazı çalışmaları, Nerik olduğu kesinleşen ve tanıtımının da bu yönde yapılmasına başlanan çalışmalar olarak sürüyor. Üstelik burada yapılan kazı çalışmalarının önemi de gün geçtikçe artıyor.
Oymaaağaç kazısında çıkarılan eserlerin bir kısmı Samsun Müzesi’nde sergilenirken, bir kısmı bu müzenin depolarına kaldırılıyor. Yani kazarak çıkarılanları yeniden depoya kaldırıyoruz.
Oysa Vezirköprü’de bir müze olsa, müze görevlileri ilçede yapılan kazılarda toplanan materyalleri arşivler, belgeler, bakım onarımını yapar ve korumaya alır. Bu materyalleri sergilerken aynı zamanda eğitim de verir.
Vezirköprü’de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı?
Bunların yanı sıra yine İlçemizde kaçak kazılardan ele geçirilen birçok eserin de yine ait oldukları topraklarda kalmalarını sağlayacaktır.
Tarihinin binlerce yıl öncesine dayandığının kanıtlarını Vezirköprü’de hem bu ilçede yaşayanlar, hem de Köprülüler Dönemi’ne ismini vermiş tarihi Vezirköprü’yü görmeye gelmiş olanlar görme fırsatı yakalamış olurlar.