logo

Banka Komisyonları Esnafı Yakıyor

Banka Komisyonları Esnafı Yakıyor

Kartlı alışverişlerde %4’ü bulan komisyonlar bankaları ve zincir marketleri zengin ederken küçük ölçekli şirket ve esnafı zor durumda bırakmaya devam ediyor. Enflasyonla beraber paranın değer kaybetmesi, vatandaşları kredi kartı ile alışveriş yapmaya itti. Artan kredi kartı komisyonları ve 45 günü bulan banka vadeleri kredi kartı ile alışverişlerde küçük ölçekli şirketleri ve tüm esnafı mağdur etti.
Ticaret Bakanlığı ‘komisyonlar düştü’ dese de esnaf ve TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu) tersini söylüyor; TESK ‘kamu bankalarını yüksek komisyonları düşürmek için’ öncülük yapmaya çağırdı.

Esnaf “%3.5 kar marjı olan ürünlerde %4 komisyon ödüyoruz” görüşünü dile getirmeye devam ediyor. Bu durumda ise küçük ölçekli şirketler ve esnaf çareyi kredi kartı ile alışverişte banka komisyonunu vatandaşa yansıttı. Ancak bu durumda da Ticaret Bakanlığı devreye girerek şirket ve esnafa kesilen cezaları 200 bin TL’ye çıkardı. Şirketler idare ederken esnaf tepki gösterirken TESK bankalara ‘banka komisyonlarını’ azaltma çağrısında bulundu.
2020 yılında kredi kartı ile yapılan alışveriş tutarı 86 milyar iken 2024 Ağustos’unda bu tutar 1 trilyon 156 milyara çıktı. Bununla birlikte işletmelerin bankalara ödedikleri komisyonlar % 0.60’dan %4’e yükseldi. Bu nedenle de esnafın eline nakit para geçmez oldu; kredi kartı alışverişlerinde bazı ürünlerde işletme karından fazla komisyon ödemek zorunda kalındı.
TESK, bankalara ve BDDK’ya (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) yazı yazdıklarını belirterek komisyonların düşürülmesini istediklerini belirtti.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken “sadece komisyon değil pos ücreti ve işletme maliyeti gibi bir çok kalemde ödüyoruz bankalara. Konfeksiyonda aynı sorun var ama orada kar marjı yüksek olduğu için bizi kimse anlamıyor. Temel tüketim maddelerinde kar marjı zaten düşük, esnaf ve şirketlere bir şey kalmıyor. Gelin öncü olun, siz düşürün, pos ve kartlı alışveriş maliyetlerini, tüm esnaf sizin pos cihazınızı kullansın.” dedi.
Vezirköprü’de de bir çok esnafın da şikayetçi olduğu, ancak işletmelerin devamı için banka komisyonlarını ödemeye devam ettikleri öğrenildi.

Share
22 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+9 = ?