logo

Ekonomi Işık Vermiyor

Ekonomi Işık Vermiyor

Türkiye ekonomisinin son yıllarda içinde bulunduğu kriz ortamının sonuçları belirginleşiyor.
Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin etkileri Vezirköprü’ye de yansıyor.

Türkiye ekonomisinin son yıllardan beri içinde bulunduğu kriz ortamının sonuçları ve bunun toplumun geniş kesimlerine etkileri devletin resmi kurumlarının açıkladığı verilerle çok daha belirgin hale geliyor.
Uzmanlar ve ekonomistler; hükümet politikalarının ekonomik ve tarımsal sorunları büyüttüğü, bunun bedelinin ise toplumun bütün kesimleri tarafından ödendiğini iddia ediyorlar. TÜİK’ in (Türkiye İstatistik Kurumu) geçtiğimiz günlerde yayınladığı istatistik verileriyle Türkiye raporunda ülkenin ekonomik yapısı göz önüne seriliyor. Raporda en zengin kesim ile en yoksul kesim arasındaki gelir farkının 8 kata çıktığı gözlenirken; en zengin %20’lik kesimin Türkiye Milli Geliri’nin %48’ini alırken, en yoksul %20’lik kesimin ise Türkiye Milli Geliri’nin %7’si kadar pay aldığı belirtildi.
Açıklanan raporda ikinci, üçüncü ve dördüncü %20’lik grupların da kendi gelirlerinde düşüş gözlenirken; bu gelişmenin ‘orta sınıf çöktü’ yorumlarının doğrulanması olarak değerlendirildi.
TÜİK’in açıkladığı istatistiki verilerle Türkiye raporunda 2024 Ağustos ayı itibariyle Türkiye’de resmi yoksul sayısı %13,5, geniş tanımlı işsizlik oranı %27.2 olarak açıklandı. Bu istatistiki veri, Türkiye’de 11.3 milyon yoksul, 8-9 milyon arasında geniş tanımlı işsiz olduğu anlamına geliyor. Öte yandan hane halkı gelirinin büyük bölümünün konut masraflarına (kira-giyim-eğitim-ulaşım-gıda) gittiği ifade edildi. Ayrıca son yıllarda her ne kadar Türkiye’deki toplum kesimlerinin konut alma hızı yükselse de bugün itibariyle Türkiye’de insanların %30’u kirada oturduğu ve konut sahibi olma oranının %55’lerde kaldığı kayıtlara geçti. Raporda yer alan bir ilginç istatistiki veri de sanayi üretiminin son 2-3 ayda düştüğü ve sanayi kapasite kullanım oranlarının % 70’lere kadar gerilediği ifade edilirken bu üretim düşüşünün ekonomistler tarafından ‘kırmızı alarm’ olarak değerlendirildiği ekonomi kulislerine yansıdı.
Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin etkileri Vezirköprü’ye de yansırken ilçede son günlerde piyasanın durgun olduğu da gözlerden kaçmıyor. İlçede, hane halkının ve esnaf ile iş insanlarının borçlarını kredi kartı ile ödeyerek ya da zamana yayarak ödedikleri belirtiliyor.
İnşaat sektöründen gelen likit paranın azaldığı, tarım ve hayvancılık sektöründeki maliyetlerindeki artışın ilçedeki ekonomik sıkıntıları da artırdığı sahadan gelen bilgiler arasında.

Share
102 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+3 = ?