logo

Çaltu Ahşap Camii’ne bakım yapılacak mı?

Çaltu Ahşap Camii’ne bakım yapılacak mı?

Vezirköprü’deki kültür mirası 6 ahşap camii ilgi bekliyor.

Çaltu Ahşap Camii’ne bakım yapılacak mı?

İlçemizn Çaltu Mahallesi’ndeki ahşap camii zamana karşı koymaya çalışıyor. Kültür mirası olarak korunması gereken Çaltu Camii için Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya’nın gerekli girişimleri başlattığı öğrenildi.

Vezirköprü’de bulunan 6 adet ahşap camiden biri olan Çaltu Camii kültür mirası olarak korunmaya çalışıyor. Edinilen bilgiye göre yaklaşık 200 yıllık ahşap cami görenleri güzelliğiyle büyülerken, bakıma muhtaç durumda olması da üzüyor.
Bir süredir kullanılmayan Çaltu Köyü Ahşap Camii’nde geçtiğimiz hafta Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya’nın incelemelerde bulunduğu ve camiinin korunması için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.
Vezirköprü’ye bağlı Çaltu köyünde bulunan Tarihi Ahşap Cami, yeni yapılan betonarme caminin kullanılmaya başlamasıyla birlikte kullanım dışı kaldı. Bu tarihten itibaren bakımsız kalan cami, yer yer çökme ve bozulmalarla karşı karşıya geldi. Özellikle çatısının akmaya başlamasıyla birlikte içerisinde bulunan çeşitli ahşap oyma ve kalemişleri gibi bölümler zarar görmeye başladı.
Kaymakam Özgür Kaya’nın, Camiden ayrılmadan çeşitli kurum ve kuruluşların yetkilileri ile görüşerek caminin hukuksal durumu ile ilgili bilgiler aldığı öğrenildi. Bu gibi tarihi eserlerimizi korumak ve gelecek kuşaklara aktarılmasıyla ilgili yoğun çalışmalar içerisinde olduklarını söyleyen Kaymakam Özgür Kaya: “Çaltu Ahşap Camiimizle ilgili hızlıca harekete geçerek ilk etapta çatısının onarılmasını sağlayacağız. Daha sonra da ilgili kurum ve kuruluşlarla camimizin geleceği işle ilgili gereken ne varsa yerine getireceğiz” dedi.
Vezirköprü köylerinde Çaltu Camii benzeri 6 adet ahşap cami bulunuyor ve kültür mirası olarak korunmaya çalışılıyor. Bunların içerisinde Çaltu Cami, içerisindeki ahşap işlemelerle öne çıkıyor. Cami giriş kapısı üzerindeki kirişte Osmanlıca kitabede: “Avreçli Kazasından Ali Usta Karındaşı Hasan Maşallah Teala, 11 Recebi-i Şerif Sene 1231” yazmaktadır. Aynı tarih mihrabın üzerinde rakamla yazılıdır. Buradan hareketle 7 Haziran 1816 tarihinde ibadete açılmış olduğu anlaşılıyor.

Share
534 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+9 = ?