logo

Vezirköprü Barajı’na ek Besleme Barajı yapılmalı

Vezirköprü Barajı’na ek Besleme Barajı yapılmalı

Bu yıl yaşanan ve önümüzdeki yıllarda da yaşanması kuvvetle olası olan kuraklık için Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya’da çözüm önerileri geldi.

Vezirköprü Barajı’na ek Besleme Barajı yapılmalı

Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, geçtiğimiz dönemde yaşanan kuraklıktan ders çıkarılması gerektiğini belirterek; “önümüzdeki yıllarda aynı sıkıntıları yaşamamak için önlemler almalıyız” dedi.
Kaya, sulama ağındaki abonelere sayaçlı sistem ve Vezirköprü Barajı’na ek olarak bir Besleme Barajı gerektiğini vurguladı.

Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya yaşanan kuraklıktan ders alınması gerektiğini söyleyerek bir an önce tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.
Suyun herkes için öneminin gittikçe arttığını belirten Kaya, “İlçemizdeki su kaynaklarının daha iyi kullanılması gerekir.
Konuyla ilgili olarak yetkililere de aktardığımız iki çok önemli projemiz var.” dedi.

Dünya genelinde olduğu gibi Vezirköprü’de de su sıkıntısı her geçen gün artmaya devam ediyor.
Özellikle Sulama Barajı olarak yapılan Vezirköprü Barajı’nın hem arızalar hem de savaktan kaçan sularının neredeyse bir baraj daha dolduracağı belirtiliyor.
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, ileride Vezirköprü’de su sıkıntısının önüne geçilebilmesi için diğer baraj projelerine ek olarak iki projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Sayaç takılması şart..
Vezirköprü’de sulama yapılmasının istenen seviyede olmadığına dikkat çeken Başkan Kaya:
– Herkesin sayaç kullanması gerekir. Bildiğiniz gibi üreteceğiniz ürünü, kaç dönüm ekeceğinizi Sulama Birliği’ne bildiriyorsunuz. Bu bildirime göre de su parası ödeniyor.
Ancak, medyada da görüyoruz, birçok yerde sular boşa akıyor, tarlalar göle dönüyor. Bunu engellenmesi için sayaç takılmalı diyoruz. Kısa vadede üreticimiz bu uygulamanın kendilerinin zararına olduğunu düşünse de, orta ve özellikle uzun vadede; susuz kalmadığında ne kadar doğru bir uygulama olacağını görecektir.
Kaldı ki, yeni sulama götürülen bölgelerimizde bu uygulama var. Diğer bölgelerimizde de uygulamaya geçileceği biliniyor. Söylediğimiz uygulamada kartınıza ürününüz için dönemde gerekli su miktarı yülkenecek. Siz de gerektiği kadar su kullanarak (mühendislerin kontrolünde) hem ürününüze iyi gelecek hem de suyu israf etmeyecek kadar su kullanmış olacaksınız. Dedi.
Sayaç uygulamasının yakın zamanda hayata geçeceği belirtiliyor.
Besleme Barajı mutlaka yapılmalı..
Asıl önemli olan konunun ise Veziköprü Barajı’na bir Besleme Barajı yapılması gerekliliği olduğunu belirten Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya:
– Vezirköprü tarımla beslenen bir ilçe. Tarım için de su olmazsa olmaz. Bu yüzden Besleme Barajı şart diyoruz. Besleme Barajı nedir derseniz? şöyle anlatabiliriz. Vezirköprü Barajı’nın üst taraflarında Elaldı, Tepeören hattında yapılacak olan bir depolamayla Vezirköprü Barajı’nın doluluk oranının sürekli kontrol edilmesi diyebiliriz. Biz bu konuyu yetkililere de ilettik. Besleme Barajı için kaynak soruldu. Kaynağın “Vezirköprü Barajı’nın savağından akan su” olduğunu söyledik.
Ne kadar su aktığını sordular. 2 yıl öncesi verilerine göre savaktan yıllık 40 milyon metreküp suyun aktığını öğrendik. Barajın dolması için gereken su 52 milyon metreküpmüş. Yani bir baraj dolduracak su boşa gitmiş. “Üstelik bu barajdan Vezirköprü’de su kullanıyor. Olası kuraklıkta koskoca ilçenin susuz kalma ihtimali de var.” dedik.
Beraberinde kenevir üretimi artsın diyoruz, ama Narlısaray bölgesinde su yok. Bu bölgenin de Vezirköprü Barajı’ndan su istediğini biliyoruz. Hala barajdan su alınması için ek yapılan bölgelerimiz var. Vezirköprü Barajı’nın su ihtiyacı artıyor. Her geçen yıl susuzluk biraz daha artarak sürecek.
Vezirköprü’de susuzluğun ortadan kaldırılması için yapılacak olan Gölçay ve Kapaklıeşme Barajlarının devreye girmelerinin 30 yılı bulacağını ekledik.
Konu üzerinde çalışma yapılacağı söylendi. dedi.

Share
480 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+1 = ?