logo

TBMM yoğun gündemle açılacak

TBMM yoğun gündemle  açılacak

TBMM’nin yeni yasama yılına bir çok önemli konuda yasa tasarısıyla başlayacağı öğrenildi.
Toplumdan gelen genel istek sebebiyle TBMM’nin Ekim ayında çok yoğun bir şekilde çalışacağı belirtildi.
1 Ekim’de açılacak TBMM’nin yeni yasama yılında emeklilik, ekonomi, 3600 ek gösterge konularında yeni bir yasa değişikliği ile ilgili görüsmeler yapılacağı bildirildi. Yeni yasaların yıl başına kadar çıkması bekleniyor.

1 ay sonra açılması beklenen TBMM’de gündeme gelecek maddeler belli olmaya başladı.
Ekonomiyle ilgili milyonları ilgilendiren birçok konunun mecliste görüşülmesinin ve bu konularla ilgili yasa tekliflerinin kabul edilmesinin beklendiği bildirildi.
Emekli maaşlarından 3600 ek göstergeye esnek çalışmadan, BAĞ-KUR prim sayısına kadar önemli 8 ana başlığın mecliste yasalaşacağı ön görülmektedir.
Orta vadeli programda belirtilen reform doğrultusunda alternatif olarak SSK primlerinin yanı sıra çalışma gün sayısının da artırılması gündemde. Bu sayede bir çok çalışanın sistemde daha çok kalmasının teşvik edilmesi, böylece sistemde kalan çalışanların daha yüksek emekli maaşı alması hedefleniyor.
Ulusal basında yer alan haberlere göre görüşülmesi beklenen 8 ana başlık şu şekilde listelenmiş durumda:
-Emekli maaş bağlama sistemi değişecek
Emekli maaş bağlama sisteminin kapsamlı bir şekilde ele alınması bekleniyor. Emeklilerin yanı sıra milyonlarca çalışanı da ilgilendiren reform kapsamında, emekli aylık bağlama formüllerinin gözden geçirilmesi ve bu sayede karmaşık maaş sisteminin sadeleştirilmesi hedefleniyor. Orta Vadeli Program’da belirtilen reform doğrultusunda, kazancın sadece prim esaslı olmaması ve çalışma gün sayısının da maaştaki etkisinin artırılması mümkün olacak. Bu doğrultuda çalışanların daha uzun süre sistemde kalması ve daha yüksek maaş alması sağlanacak.
-Tamamlayıcı emeklilik sistemi
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) de Orta Vadeli Program’da yer alıyor. Bu sistemle, çalışanlara ikinci bir emekli maaşı sağlanması beklenirken, 2024’ün son çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Bireysel emeklilik sistemi (BES) aracılığıyla gerçekleştirilecek uygulamayla çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun haricinde ikinci bir emekli maaşı ya da toplu para alma imkânı kazanacak.
-BAĞ-KUR prim gün sayısında düşüş
Yeni sistemde Bağ-Kur prim gün sayısı, SSK primleri gibi 7200 güne düşürülecek. İlk etapta küçük esnaf için düşünülen bu düzenleme ile, esnaf 9 bin gün yerine 1800 gün daha az prim ödeyerek emekli olma şansına sahip olacak. Böylece, 5 yıl önce emekli olma imkânı elde edilecek veya sistemde kalıp daha yüksek maaş alabilecek.
-Emekli maaşında 2024-2025 farkı
Emekli maaşlarına dair hesaplamalar, son dönemde gündemde olan ve tartışmalara yol açan bir konu. Güncelleme katsayısı, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılıyor ve bu katsayı 2024’te daha yüksek bir oranla hesaplanacak. Bu durum, 2024’te emekli olacak bireylerin 2025’e göre daha yüksek maaş almalarına neden olacak. İleride benzer sorunların yaşanmaması için bu konuda bir çalışma yapılması da konuşulan gündemler arasında.
-Çalışma günlerinde düşüş
Çalışma günlerinin azaltılması, tüm dünyada tartışılan bir konu ve Türkiye’de de gündeme geldi. Önerilen sistemde, 4 gün çalışma ve 3 gün tatil şeklinde bir düzenleme öngörülüyor. Bu formül ile özel sektördeki haftalık çalışma süresinin de değişmesi beklenirken, mevcut 45 saatten 35 ya da 40 saate düşürülebilecek.
-3600 gösterge için eşitlik
Görevdeki memurları ilgilendiren yeni çalışma, 1. derecede bulunan tüm kamu çalışanlarının otomatik olarak 3600 ek göstergeye yükseltilmesini öngörüyor. Bu düzenleme sayesinde, unvanlar arasındaki ek gösterge farklılıkları ortadan kaldırılacak ve otomatik sistem devreye girecek. Böylece, yeni bir düzenleme yapmaya gerek kalmadan, ek gösterge eşitliği sağlanmış olacak.
-Ev kadınlarına emeklilik
Aile Koruma Paketi kapsamında yapılacak düzenleme ile, ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı sağlanması da beklenenler arasında. Buna göre ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bunun yanı sıra, gelecekte çocuk sayısına göre yıpranma hakkı ve yaş şartında indirim gibi ek konular da değerlendirilecek.
-Esnek çalışma modeli
Çalışma saatlerinin özel sektörde düşürülmesinin dışında, başta kamu olmak üzere esnek çalışma modelleri de devreye alınacak. Yine OVP’de yer alan bu çalışma ile memurlar esnek mesai saatleri kullanabilecek. Öte yandan uygun alanlarda uzaktan evden çalışma yöntemleri de kullanılabilecek.

Share
115 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+3 = ?