logo

31 Temmuz 2024

Sokak köpekleri düzenlemesi yasalaştı!

Sokak köpekleri düzenlemesi yasalaştı!

“Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”  TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. 

Haftalardır ülke gündeminde önemli bir yer tutan sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Teklif, Genel Kurula katılan 500 milletvekilinden 275’inin oyuyla kabul edilirken, 224 milletvekili “ret” oyu verdi, 1 milletvekili “çekimser” kaldı.
Yapılan yeni kanunla birlikte “yakala-kısırlaştır-sal” metodu artık sona eriyor, sahipsiz hayvanlara yönelik yeni düzenlemeyle birlikte sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılması ve rehabilite edilmesi kararlaştırıldı.
Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak. Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla ise hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
Bakımevleri olmayan Belediyeler 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevlerini kuracak veya mevcut bakımevleri varsa koşullarını iyileştirecekler. Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilirse hayvan sahibine uygulanacak olan idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.
Belediyelerde yerel yönetim adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere bırakan veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Sahipsiz hayvanlar için belirlenen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile hayvanlara ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan ve bu kaynakları başka amaçlar için harcayan belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Vezirköprü Belediyesi de bakımevi kurmakla yükümlü..
Sahipsiz hayvanlara ötenazi var mı?
Yeni düzenlenen kanuna göre, bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.” hükümleri yer aldı.
Kedi ve köpek gibi evcil hayvan sahiplerinin, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmaları zorunlu olacak.

Share
145 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?