logo

Emekliye yine hüsran!

Emekliye yine  hüsran!

Ekonomi yönetimi yıllardır kök aylıkları değiştirmeden hazine destekli tamamlamalarla en düşük emekli aylıklarını yükseltme uygulamasına bu yıl da devam etti.

Emekli olmak için çok prim ödeyen emekliye verilmeyen zam; az prim ödeyen emekliye yapıldı. Emekli dernekleri de duruma isyan etti.
Son beş yılda en düşük emekli aylığı 12,5 kat artarken, ortalama emekli aylığı 7,3 kat oranında arttı. Emekli dernekleri bu duruma tepki gösterirken, Prof.Dr. Aziz Çelik “emekli dipte eşitlendi” diye görüşlerini ifade etti.
Hükümetin kök aylık iyileştirmelerinde yaptığı zamlar, emeklilik sistemini de iyice bozdu. Artış en düşük emekli aylığını sefalet ücreti seviyesinde yukarı çıkarmazken, yüksek prim ödeyen kesimler de düşük prim ödeyen kesimlerin maaşları birbirine yaklaştırılarak ortalama maaşlar düşürülmüş oldu.
Aylıklardaki yamaların işe yaramadığını söyleyen Prof.Dr. Aziz Çelik, “tıpkı asgari ücretlilerdeki gibi emekli aylıklarını dipte eşitlediler” dedi. Çelik, bu sistemde emeklilere milli gelirden ek kaynak aktarılmadığını savunarak “yukarıdaki emekliden alıp aşağıdaki emekliye veriliyor. Emekli aylıklarının düşmesinin asıl sebebi aylık bağlama oranının ve güncelleme katsayısının AKP tarafından düşürülmesidir. İntibak yasası çıkarılmalıdır. Aylık bağlama oranı ve güncelleme katsayıları yükseltilmelidir” dedi.
    “Açıklanan artış göz boyama”
Elips Haber’den Sümeyye Aksu’ya konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emekli Sen) Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, beklentilerinin karşılanmadığını söyleyerek seyyanen zam çağrısında bulundu.
Türkiye’de yaşayan ve ekonomik krizden en çok etkilenen 16 milyon 500 bin emeklinin maaşlarının yeniden incelenerek asgari yaşam şartlarında düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Ergen, şunları söyledi: “AK Parti’nin 2008 yılında çıkardığı 5510 sayılı yasa yüzünden emekli aylıkları sefalet düzeyine geriledi. Bu yasa olduğu sürece emeklilerin rahat etmesi ve emekli olan çalışanlarının da maaşlarının güncellenmesi mümkün değil. Bu yasa kaldırılarak yeniden iyi şartlarda bir yasa yapılması gerekiyor. Bizim şu anki talebimiz en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesidir. Bu olmadığı sürece emekli sefalet çekmeye devam edecek.”
Tüm emekli Sen Başkanı Ergen, açıklanan artışın ‘göz boyama’ olarak nitelendirdi. Açıklanan miktarın sadece pansuman tedbir olduğunu ve 10 bin TL ile 12 bin 500 TL arasında reel bir fark olmadığını dile getiren Ergen, “Biz bütün emeklilerle ilgili talepte bulunduk. Acil olarak bütün emeklilere 15 bin lira seyyanen zam ödensin demiştik. En azından her emekliye 15 bin TL’lik seyyanen zam vererek başlasın istedik. Onu da yapmadılar. Pansuman tedbir, sus payı verdiler. Böyle bir çözüm olmaz” diye konuştu.

Share
206 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+4 = ?