logo

BESİ OSB İPTAL EDİLDİ!

BESİ OSB İPTAL EDİLDİ!

1500 kişiye istihdam sağlayacaktı!. Vezirköprü’nün makus talihi yine devrede..

BESİ OSB İPTAL EDİLDİ!

İlçemizde yapılması planlanan ve konuyla ilgili olarak Kızılcaören arkasındaki Mera arazisinde gerçekleşmesi için başvurusu yapılan BESİ OSB iptal edildi.
BESİ OSB için 2018’de müteşebbis heyeti kurulması çalışmaları başlamıştı. Vezirköprü Belediyesi, Esnaf Odası ve Ziraat Odası Müteşebbis heyetine girmek için de para ödemişlerdi.
Hepsinden önemlisi işsizlik nedeniyle sürekli GÖÇ veren Vezirköprü’nün 1500 kişilik istihdam yaratması beklenen projesinin kalkması ve umutsuzluğun artması oldu.

Vezirköprü’ye yapılması büyük umutla beklenen Tarıma Dayalı İhtisas (BESİ) Organize Sanayi Bölgesi’nin iptal olduğu öğrenildi.
İlk etabı tamamlandığında 1500 kişiye istihdam yaratacağı belirtildiği için sürekli göç veren ilçede büyük beklenti yaratan Besi OSB’nin ertelenmesi hayal kırıklığı yarattı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından ilgili yerlere gönderilen yazıda; “138,97 hektar alana yapılması planlanan Vezirköprü Tarıma Dayalı İhtisas  (BESİ) Organize Sanayi Bölgesi projesi ile ilgili olarak ÇED raporu alınmış mera arazisinin İl Mera Komisyo-nunda görüşülerek uygun görül-mediği” ifadelerine yer verildi.
Yazıda, ÇED Olumlu Kararı alındığı tarihten itibaren her hangi bir faaliyete başlanmadığının tespit edildiği, Vezirköprü Tarıma Dayalı İhtisas  (BESİ) Organize Sanayi Bölgesi projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği hükümlerince Büyükşehir Belediyesi’nce projenin sonlandırma sürecinin başlatılacağı belirtildi.
Proje ortakları tarafından 15 gün içinde itiraz edilmediği takdirde bu görüşün uygun olduğu kabul edileceği kaydedilen yazıya ilişkin bir itirazın olmadığı gerekçesiyle de projenin durdurma işlemlerine başlandığı öğrenildi.
2016 yılında bu yana çalışmaları süren ve 2017 yılında “yakın zamanda tamamlanacak” açıklamaları yapılan Vezirköprü Tarıma Dayalı İhtisas (BESİ) OSB çalışmaları yıllar sonra hüsranla sonuçlandı.
Daha önce yapılan açıklamalarda BESİ OSB’nin 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacağı ve 500 milyon lira değerindeki ilk etabı tamamlandığında 1500 kişiye iş imkanı yaratılacağı kaydedilmişti.
İlçemizin Doyran ve Kızılcaören Mahalleleri sınırlarındaki mera arazisi üzerinde yapılacağı defalarca belirtilen BESİ OSB, zamanın Kaymakamı Kudret Kurnaz tarafından 1200 dönüm olarak açıklanmıştı.
852 dönüm üzerine kurulması planlanan Besi OSB’nin 724 dönümü Doyran Mahallesi 96 dönümü ise Kızılcaören Mahallesi’nde bulunan mera arazilerinin birleştirilmesinden oluşacaktı.
2021 yılında, 116 kişinin müracaatta bulunduğu ve toplamda 18 bin 50 hayvan için başvuru yaptığı açıklanmıştı.
BESİ OSB’de ayrıca, Biyogaz tesisi, entegre tesisi, hayvan hastanesi, tanıtım ofisi ve konferans salonu gibi başka tesisler de yer alacaktı.
2020 yılında yapılan bir toplantıda açıklamalarda bulunan Vezirköprü Kaymakamı Kudret Kurnaz; “Besiciler isterse bu iş olacak” diyerek “Vezirköprü tarım ve hayvancılık ilçesi. Birinci temeli tarım ve hayvancılık olan bir ilçe. Samsun ilinde en fazla hayvan varlığına sahip olan ilçeyiz. 92 bin büyükbaş hayvan, 34 bin küçükbaş hayvan ve diğerleri. Bu ciddi bir rakam. Bu rakam burada çok ciddi bir potansiyelin olduğunu gösteriyor. Bu tarımın sanayiyle entegre edilebilir olduğunu gösteriyor. O yüzden bu ilçede tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulması şart.” açıklamasını yapmıştı. Kurnaz, Besi Organize Sanayi kurulmasının diğer sanayi bölgeleri için bir engel oluşturmadığını kaydetmişti.
2021 yılı Eylül ayında yapılan bir toplantıda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Vezirköprü Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BESİ OSB)’nin 2023’e kadar hayata geçirileceğini söylemişti.
2021 Aralık ayında Müteşebbis Heyeti kurulduğu haberi verilmiş, 15 paydan oluşacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Müteşebbis Heyeti; Valilik 2 pay, Samsun Büyükşehir Belediyesi 5 pay, Vezirköprü Belediyesi 2 pay, Samsun Ticaret Odası 2 pay, Samsun Ticaret Borsası 2 pay, Vezirköprü Esnaf Odası ve Vezirköprü Ziraat Odası 1 pay olmak üzere oluşmuştu. Tarım Bakanlığı’nın onay verdiği belirtilen OSB’de çalışmaların hızla sürdürülerek en geç 2 yıl içinde tamamlanmasına çalışılacağı kaydedilmişti.
Engellemek isteyenler olmuştu..
BESİ OSB ile ilgili çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan zamanın Belediye Başkanı Sadık Edis; “Bir sürü engellemelere ve olmaz mücadelelere karşı Besi OSB’yi biz Vezirköprü’de nasıl kurabiliriz konusunun mücadelesini veriyoruz. Yaklaşık 1390 dönümlük alanda biz bunun çalışmasını sürdürüyoruz. Fakat istemediğimiz olaylarla karşılaşıyoruz. Komşumuz Amasya’nın Suluova ilçesine ikinci OSB kuruluyor. Bize burada birinci OSB’yi kurdurmamak için mücadele eden arkadaşlarımız var. Burayı istemeyen kişilerin tek savundukları nokta koku. ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan almak için mücadelemizi sürdürdük. Bu raporu da alacağız.” Diyordu.
2021 yılında yapılan bir başka toplantıda ise vatandaşların “istemiyoruz” talepleri gündeme gelmişti. Çamlıca köyü eski muhtarlarından Celil Gündüz ise; “Siz garibanın elinden merasını alıyorsunuz. Zengin şirketlere veriyorsunuz. Ben hırsımdan ağlayacağım. Bizim ellimiz ayağımız burası. Vatandaşa yardım edeceksiniz biz üreticiyiz. Burayı kurtarın.” İfadelerini kullanmıştı.
Avukat Hakan Kiper ise; “Buradaki vatandaşın itirazı bu projenin kendisine değil. Bu proje hayata geçirilebilir. Buna asla bir itirazımız yok. İtirazımız projenin uygulanacağı yerle alakalı. Benzer bir proje Suluova’da hayata geçirilmiş durumda zaten. Biz gittik, yerinde incelemelerde bulunduk. Ama oradaki proje tarım arazisi olamayacak, hiçbir başka amaçla kullanılamayacak, atıl durumdaki bir arazi üzerine böyle bir proje gerçekleştirilmiş. Çok da iyi olmuş. Vezirköprü’de olabilecek en yanlış yer tercihi var burada. Bu proje hayata geçsin ama burada değil bir başka yerde.” Demişti.
ÇED raporu da alınmıştı
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın davetiyle Vezirköprü’nün Kızılcaören, Doyran, Çamlıca ve Tepeören Mahalleleri sınırları içinde yapılması planlanan “Vezirköprü Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için 29 Temuz’da “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılmış ve “ÇED Raporu onaylanırsa BESİ OSB için engel kalmayacak.” açıklaması yapılmıştı.
ÇED raporu ise 27 Nisan 2022 tarihinde alınmıştı.
Açıklamalar üst üste gelmişti.
Vezirköprü ilçesine kazandırılacak sanayi yatırımlarıyla ilgili açıklama yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Havza-Vezirköprü yolunun yapımı devam ediyor. Besi OSB’nin kuruluşu gerçekleşti ve çalışma devam ediyor. Arkasından yine karma OSB ile küçük sanayi sitesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Vezirköprü Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB ve Vezirköprü OSB çalışmaları da tamamlandığında Samsun, Türkiye’de istihdam artışı ve sanayi yatırımları noktasında en önde gelen şehirlerden birisi olacak.” demişti.
Diğer yerler onaylandı
Vezirköprü ile birlikte başvuru yaptığı öğrenilen Kastamonu Devrekani ve Kahramanmaraş Elbistan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nin ise projelerinin onaylandığı öğrenildi.
Her iki bölgedeki BESİ OSB başvurularının Vezirköprü ile aynı zamanda yapıldığı, Vezirköprü’de tartışmalar sürerken buralarda birlik içinde hareket edilerek projelerin onaylattırıldığı belirtiliyor.
Yatırılan paralar ne olacak?
Vezirköprü’de bir sıkıntı da BESİ OSB için müteşebbis heyetine girilmesi için verilecek olan paranın toplandığı esnafta..
Bu esnafın verdikleri paraların geri ödeneceği ancak yatırdıkları paraları olduğu gibi geri alabilecekleri belirtiliyor.
İlçemizdeki esnaf, “biz Vezirköprü bir Organize Sanayi kazanacak, besicilik gelişecek diye düşünerek devletin önüne düştüğü bu projeye para yatırdık. O zaman toplanan paralarla her birimiz birer düve alabiliyorduk. Şimdi yatırılan paralar aynen geri verildiği takdirde ancak koyun alabiliriz. Biz devletin yapacağız dediği yatırıma da güveneme-yeceksek, bundan sona Vezirköprü’de kime inanıp peşinden gideceğiz?” diye soruyorlar.

Share
399 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+10 = ?