logo

Buğday alım fiyatı: “9 bin 250 lira”

Buğday alım fiyatı: “9 bin 250 lira”

Üreticinin merakla beklediği Buğday alım fiyatı: “9 bin 250 lira”

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. TMO internet adresinden yapılan açıklamada 2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına; makarnalık buğdayda 10.000 TL, ekmeklik buğdayda 9.250 TL olarak açıklandı.
Arpa fiyatı ise 7 bin 250 lira oldu.

Buğday hasadının başlamasıyla birlikte çiftçilerin gündeminde olan hububat ve buğday fiyatlarının ne kadar olacağı sorusunun cevabını Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 6 Haziran 2024 tarihinde internet sitesinden açıkladı.
2024 yılı bitkisel üretimine yönelik TÜİK 1.Tahmin verilerinin açıklandığı hatırlatılan açıklamada, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 azalış beklendiği bildirildi. Buğday üretiminin ise geçen yıla göre yüzde 4,5 azalışla 21 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklendiği aktarılan açıklamada; 2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına; makarnalık buğdayda 10.000 TL, ekmeklik buğdayda 9.250 TL, arpada 7.250 TL, olarak belirlendi. Açıklamada buğday için 1.750 TL/Ton’a, arpa için 750 TL/Ton’a kadar fark ödemesi desteği verileceği de duyuruldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada:
“2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına;
Makarnalık buğdayda 10.000 TL, ekmeklik buğdayda 9.250 TL, arpada 7.250 TL, olarak belirlenmiştir.
Bakanlığımızca, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerimize buğday için ton başına 1.750 TL’ye kadar, arpa için ton başına 750 TL’ye kadar fark ödemesi desteği verilecektir.” dendi.
TMO, Türkiye genelindeki iş yerleri ve protokol imzaladığı lisanslı depolar olmak üzere 600’ün üzerindeki alım noktasında faaliyet gösterileceğinin belirtildiği açıklamada;
“TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.
TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine anlaşmalı lisanslı depolar da dahil olmak üzere tüm alım noktalarında devam edecektir.
TMO Randevu Sistemi yenilenmiş olup üreticilerimiz randevularını https://randevu.tmo.gov.tr/ adresinden alabileceği gibi e-Devlet üzerinden (Randevu Sistemi-Toprak Mahsulleri Ofisi) de alabilecektir.
TMO iş yerlerinde resmi tatil ve pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına müteakip 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.” ifadelerine yer verildi.
Lisanslı Depo avantajları
Yapılan açıklamada, “üreticilerin lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.” dendi.
Destekler ne olacak?
Bakanlık tarafından Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilere buğday için 1.750 TL/Ton’a, arpa için 750 TL/Ton’a kadar fark ödemesi desteği de verilecek.
Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı üreticilere ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edileceğini belirtti.
ÇKS’de kayıtlı üretim miktarının tamamının satın alınabileceğinin belirtildiği açıklamada; TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücretinin TMO tarafından karşılanacağı, Geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisinin (%1) yapılacağı, Damperli araçlardan boşaltma ücreti alınmayacağı, TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapılabileceğinin altı çizildi.

Share
176 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+8 = ?