logo

Kurban bayramı yaklaşıyor..

Kurban bayramı yaklaşıyor..

Kurban Bayramı Yaklaşırken Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden “kurbanlık sorgulaması” ve “kurbanlık hayvan sevkleri kuralları” açıklaması paylaşıldı.

Bu yıl Kurban Bayramı 16 Haziran Pazar günü ve yaklaşan Kurban bayramı için hazırlıklar sürüyor. Bu yıl Kurban Bayramı namazı saat 05.41’de kılınacak.
Vatandaşların çoğu kurbanlarını almaya başlamışken Vezirköprü Belediyesi mezbahasında da kesim ücretleri belli oldu. Bu yıl Vezirköprü Belediyesi mezbahasında kesim yaptırmak isteyen vatandaşlar büyükbaş hayvanlar için 2000 lira, küçükbaş hayvanlar içinse 500 lira ödeyecekler.

Belediye mezbahasında kurbanlıklarını kestirmek isteyen vatandaşlar 14 Haziran Cuma gününe kadar Vezirköprü Belediyesi Beyaz Masa’ya kayıtlarını yaptırabilecekler.
Kurbanlık Sorgulaması nasıl yapılır?
Tarım ve Orman Bakanlığı “Tarım Cebimde” uygulaması ile vatandaşların satın almak istedikleri kurbanlıkların aşılarını ve gerekli şartları taşıyıp taşımadığını sorgulayabilmelerine imkân sağlıyor.
Uygulama ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Öncelikle mobil uygulama mağazalarından “Tarım Cebimde” mobil uygulaması cep telefonuna indirilir. Herkese açık “Hayvansal Üretim” ana menüsünden “Küpe Sorgulama” alt menüsü seçilir. Gelen menüde büyükbaş veya küçükbaş hayvan seçimi yapıldıktan sonra satın alınmak istenen hayvanın küpe numarası girilerek “Sorgula” butonuna tıklanır. Gelen sonuçlarda hayvanın yaşı, türü, ırkı ve aşıları hakkında tüm bilgilerin görülebilir” dedi.

Kurbanlık Hayvan Sevkleri İle İlgili Kurallar
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “Kurban Bayramı nedeniyle, özellikle yurtiçi hayvan hareketlerinde her sene önemli bir artış olmaktadır. Bu vesileyle bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarına karşı yürütülmekte olan mücadelede istenen sonucun alınabilmesi, kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesi ve özellikle Şap hastalığının yurtiçi hayvan hareketlerine bağlı olarak yayılmasının önlenmesi kapsamında uyulması gereken esaslar Bakanlığımızca belirlenmiştir.” dedi.
Uyulması gereken kurallar ise:
Kurbanlık Hayvanların Sevklerinde, menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için de nakil belgesi bulunmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine izin verilmemektedir.
Büyükbaş hayvanların il içi sevklerinde kulak küpelerinin ve pasaportlarının, iller arası sevklerinde ise bunlara ilaveten veteriner sağlık raporunun bulunması zorunludur.
Küçükbaş hayvanların il içi sevklerinde kulak küpelerinin ve nakil belgesinin, iller arası sevklerinde ise bunlara ilaveten veteriner sağlık raporunun bulunması zorunludur.”
Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi sağlanacak,
Hayvan refahının sağlanması için, nakil vasıtalarına aşırı hayvan yüklenemeyecek, hayvanların nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecek,
Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların resmi veteriner hekimler tarafından muayene ve gerekli kontrolleri yapılacak. Sağlıklı olduğu tespit edilen hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek iller arası nakle izin verilecek. Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası kurbanlık nakleden hayvan ve araç sahiplerine ilgili mevzuat uyarınca işlem uygulanacak,
Gebe veya Damızlık Niteliği Taşıyan Dişi Hayvanların Kurbanlık Olarak Kesimlerine İzin verilmeyecek,
Kurbanlıklar, özellikle hastalığın görüldüğü bölgelerde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının taşıyıcısı keneler yönünden detaylı bir şekilde muayene edilip gerekli tedbirler alındıktan sonra sevk edilecek.
Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanlar; hayvan pazarı ve canlı hayvan borsasının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılabilecek. Önceden belirlenen yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmeyecek.
Hayvan nakilleri için eğitim düzenlendi
Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube personellerince, Samsun’da büyükbaş ve küçükbaş hayvan alım satımı yapan yetiştiricilere Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda “Hayvan Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması” Yönetmeliği kapsamında Sürücü, Bakıcı ve Nakliyeci Tip1 Yeterlilik Belgesi eğitimi verildi.

Share
171 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+5 = ?