IBAN’A PARA GÖNDERMEK YASAL MI?
Maliye, IBAN üzerinden ödeme talep eden esnafın peşine düştü.
IBAN’A PARA GÖNDERMEK YASAL MI?
Özellikle POS cihazlarının kesintileri ve kredi kartı komisyonları gibi nedenlerden dolayı artan IBAN’dan IBAN’a para gönderimi yaygınlaştı. Ancak bu uygulamanın fatura kesimini azalttığı gibi, tüketicin elinde belge olmaması kusurlu mal iadesi gibi durumlarda da tüketicinin mağduriyetine yol açtı.
IBAN kullanılmasındaki kriterlere dikkat edilmemesi durumunda veya IBAN’ını başkası için kullanalar için ceza uygulanmasıyla beraber uygulamada sıkıntılar oluştu. Esnafın, müşterilerinin IBAN üzerinden para göndermesinden çekinmesine yol açan kararın detayları nedir?
Öncelikle, Banka hesabı üzerinden tahsilat yapılması, işlemin tarafları, miktarı doğru olduğu ve gerçek durumla uyumlu olduğu sürece yasal. Ancak banka komisyonundan, ödeme gecikmesinden veya vergiden kaçmak, kayıt dışında kalmak gibi nedenlerle başkalarının IBAN’ının kullanılması söz konusu olduğunda konu yasal değil. Üstelik tüm taraflar için ağır cezalar var.
Eğer vergi mükellefiyeti olan bir işletme ödemeyi kendi hesabına yaptırıp fatura kesmezse, düzenlenmeyen her fatura için 3 bin 400 TL’den (2024 yılı için) az olmamak üzere fatura tutarının yüzde 10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilir. Ayrıca ödenmeyen vergiler, şahıs mükellefiyeti için gelir vergisi, ticaret şirketi için ise kurumlar vergisi ile KDV de bir kat cezası ve aylık yüzde 3,5 faiziyle birlikte istenir.
Vergi mükellefiyeti hiç yoksa bu cezalara, geriye dönük verilmeyen beyannamelerden kaynaklı cezalar da eklenir.
Açıklama doğru yazılmalı..
Tüketiciler, IBAN ile ödeme yaptıklarında, nakit transferinin açıklama kısmına alınan hizmetin detaylarını yazmak zorundalar. Bu şekilde, kendi haklarını koruyarak herhangi bir mağduriyetin önüne geçilmiş oluyor.