logo

TİK-TAK-TOK!


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Bir zamanlar radyo, televizyonlarda bir reklam yayınlanırdı.
– Yok birbirimizden farkımız ama biz Osmanlı Bankasıyız.
Bu reklam çocuklara çok hoş gelmiş olacak ki; sokaklarda, caddelerde çocuklar oyun oynarken, birbirlerine laf yetiştirirken en çok kullandıkları söz “yok birbirimizden farkımız ama biz Osmanlı Bankasıyız” sözü çok kullanılır olmuştu.
Bakıyorum da 1970’lerin, 1980’lerin çocukları bu günün politikacılarından daha saygılı, daha nazik, arkadaşlarını incitmeden, mizahi cevaplar veriyorlardı.
Şimdi bakıyorum da olanlara, söylenenlere insanın midesi bulanıyor. Koskocaman devlet adamları, ya da (bizim gözümüzde öyle görünenlerin) toplumun önünde nasıl bir kültür sergiledikleri yürekler acısı ve çok hazindir.
– Zübük, çürük, pislik, gömün onları bir daha çıkamasınlar. Çöp, çamur daha söylenmemesi gereken birçok sahibinin sözü diyebileceğimiz sözler.
Büyük büyük sözde devlet adamlarını dinleyince Vezirköprü’de siyaset yapan insanlar (büyük değil ama) topluma saygılı, önüne düştükleri kitlelere büyüklerine göre sorumluluklarının daha çok bilincinde olduklarını görüyoruz…
Gelelim Zübük’e,
Ben Aziz Ustanın ‘Zübük’ünü 1970’lerde okudum. Değerlendirmek bizim haddimiz değil.
Büyük ustanın harika romanı gerçekten bir sanat eseridir.
“Zübük”ü bugün diline dolayanlar sanırım “Zübük”ü okumamışlar. Şayet okumuş olsalardı, bugün Zübük üzerinden siyaset yapmaya cesaret edemezlerdi.
Edemezlerdi diyorum, maşallah bizim büyük siyasetçilerin değişik maskeleri var. Hangi maskeye gerek duyarlarsa onu takıyorlar. Yalanları çıkınca yüzleri kızarmıyor nasıl olsa.
Seçimlere Vezirköprü açısından bakınca bana göre sonuç pekte parlak görünmüyor.
İşte Aziz Ustanın ünlü eseri “Zübük, burada devreye giriyor.”
– Vezirköprü Kunduz Gençlik Eğitim ve Kampı Merkezi ne olacak?, “Vekillere söyledik, TİK”
– Havza-Vezirköprü-Durağan yolunun akıbeti belli mi? “Yapılıyor, TAK.”
-Vezirköprü-Alaçam yolu yeniden trafiği açılacak, ne zaman belli olmaz, belki 30 yıl sonra! “TOK.”
– Tarım yöresi Vezirköprü’nün tarım ilçe hizmet binasını ….. beye söyledim, işte “ZÜBÜK”

TİK-TAK-TOK.

Share
893 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...