logo

Psikolojik Destek Hakkında Bilgiler


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Merhaba, size bu yazıda psikoterapiyi anlamanızı kolaylaştıracak bilgiler sunmak istedim. Faydalı olacağına inanıyorum.
Öncelikle, psikolojik destek bir ihtiyaçtır. Siz bu ihtiyacı moralinizi yüksek tutmaya çalışarak karşılamayı düşünüyorsanız, duygularınızı bastırıyorsunuz demektir. İşlenmemiş duygu ve düşünceler hayatınızı doyumsuz hale getirir, stres seviyenizi yükseltir, kendinizi ve çevrenizi zora sokarsınız.
Psikolojik zorlanmalarda başvurulan ilk yol psikiyatri ilaçları değildir. İlaçların kolaylaştırıcı özelliği vardır ama ilaçlar sorun çözmez. Beden duyumlarınız rahatlar ama sorun hala oradadır. Yıllardır sadece ilaç kullanmış ve psikoterapiyi hiç düşünmemiş ya da yönlendirilmemiş danışanlarımın pişmanlığına şahit oldum. Artık bedenleri ilaç kullanımını kabul etmiyordu.
Psikolojik destek konuşma anlatma rahatlama yeri olmaktan çok danışan ve danışmanın birlikte işbirliğinde öncelik ve hedef oluşturularak giden bir süreci ifade eder. Örneğin çocukta sosyal becerilerde yetersizlik varsa atılganlık becerileri çalışılır. Çiftlerle çalışılan süreç farklıdır. Travmayla çalışmak bambaşkadır.
Hayatınızın bir döneminde çözemediğiniz sorunlar diğer dönemlere maalesef ki aktarılır. Eğer farkında olarak ve seçimlerin sonucuna katlanarak ilerlemişseniz yaşlılık döneminde kendi yaşamınızı gözden geçirirken memnuniyet duyarsınız. Oradan oraya savrulmuş ve istediğiniz gibi bir yaşam sürememişseniz kendinizi suçlar, ölümden aşırı korkarsınız. Çünkü bazı işler tamamlanmamıştır.
Hepimizin duyguları önemlidir. Özellikle çocuklukta bu duygularımızın yönetiminden aile sorumludur. Çocuk, duyguları kabul edilen bir ailede yaşıyorsa hayatı ve insanları da kabul etmeye, anlamaya çalışır. Kabul edilmemiş duygular, paylaşılmamış duygular hırçınlık oluşturur. Huzursuz insanlar kendi dünyalarındaki olumsuz durumlarla meşgul olduklarından çevrelerindeki fırsatları görmekte zorlanabilirler.
İnsan çok yönlü bir varlıktır. Psikolojik iyi oluşa bu yönleri besleyerek katkı sunabiliriz. Bu yönler; uyku, beslenme, egzersiz, sosyallik, sevdiğimiz uğraşlarımız olması, üretkenlik gibi maddelerdir. Örneğin sadece egzersiz psikolojik iyi oluşu sağlamaz. Bunlar dengeli olmalıdır. Şunu tekrar söylemeliyim ki tek başına ilaçlara bel bağlamayın. İlaç kullansanız bile bu ihtiyaçlarınız devam eder.
Psikolojik iyi oluşu destekleyen şeylerden birisi sosyalliktir elbette ama en yakınlarız dahi olsa sizin travmatik yaşantınızla ilgili size nasıl yardım sunabileceklerini bilmeyebilirler.Siz anlatıp rahatlamış hissedersiniz ama karşı tarafta bir karmaşa bırakmış olabilirsiniz.Üstelik bazen o kadar ağır konular çocukların yanında konuşuluyor ki!!!! (Böyle yaparsanız çocukta kaygı oluşturabilirsiniz)Diğer taraftan bazen duymak ve dinlemek istemediğiniz konular olabilir. Karşı tarafa bunu mutlaka belirtin. Bizler dolaylı öğrenen varlıklarız ve diğerlerinin yaşantısı bizim davranışlarımızı da biçimlendirir.
Şu konunun da altını çizmek istiyorum. Özellikle eşinizin; çocukluktaki, geçmişteki travmatik yaşantılarınız konusunda sizin yanında olmanızı istiyorsanız ve ona bir kurtarıcı rolü biçiyorsanız bu karı koca ilişkisine zarar verebilir. Eşiniz(ya da sevgiliniz) sizin yanınızda olsun tabiî ki hangi duyguda olduğunuzu bilsin ama birbirinizi yüklediğiniz sorumluluklar ilerde ağır gelmeye başlayabilir.
Son olarak, zorlandığımız konularda inançlarımızla yol almak iyileştirici etki sağlayabilir ama lütfen hacı hocaya yüklü miktarlar yatırmak yerine tedavi olmayı seçin. Mutlu haftalar.

Share
840 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...