Son Dakika
Olumlu duygular yaşandığında aile için istendik bir durum olurken olumsuz, zor duygular yaşandığında tepkileriniz suçlayıcı azarlayıcı, yıldırıcı, susturucu oluyorsa çocuklar ailelerine olumsuz duygularını yansıtmamak için çaba harcarlar. Olumsuz duygular vardır ve zaman zaman yaşanır, bize bir mesaj verir. Örneğin kıskançlık kötü bir durum değildir normaldir, utanç hissetmek, pişmanlık duymak normaldir. Bu duyguları anlamak ve kabul etmek önemlidir. Oradaki mesaj daha çok ilgi, konuşma isteği, zaman ayırma gibi durumlar olabilir. Aile bunları yapmamayı tercih ederse, onlardan şu söylemleri duymaya başlarız.”Benimle konuşmuyor, soruyorum anlatmıyor gibi”.
Çocuk mutlu huzurlu olduğunda çocuğa güzel yaklaşıp çocuk öfkelendiğinde, kıskandığında bunların olmaması gerektiğini söylersek çocuk bu duyguları yansıtmamak için kendini tutar.
Bastırılmış duygular belirsiz zamanlarda açığa çıkar ve bu haliyle çok daha zorlayıcı olabilir.
Eğer kendi duygularımızı rahatça yansıtabilmişsek yaşayabilmişsek çocuğumuzun ya da bir başkasının duygularını anlamakta daha kolay yol alabiliriz. Olumsuz duygular hissettiğimizde paylaşamamışsak, ne olduğunun farkına varamamışsak ya da tek başına kalmışsak duygulara yaklaşımımız; çok basit bunun için üzülünür mü bunun için öfkelenir mi, ne kadar abarttın vs gibi cevaplar olabilir.
Halbuki yetişkin için oldukça basit görünen şey çocuğun dünyasında ise zorlu kaçınılmaz işin içinden çıkılmaz olarak değerlendirilebilir. O yüzden yetişkin çocuğa kendi dünyasından hareketle yaklaşmak yerine yaşın uygunluğuna göre davranması önemlidir. Bu yüzden sık sık çocuğun yaş döneminin özelliklerini internetten okuyabilirsiniz.
Çocuk bize bir durum anlattığında olayı meraklı gözlerle sonra ne oldu sorularıyla dinleyebilirsiniz. Çocuğun ailesi olarak çocuk adına endişelenmenizi anlıyoruz, çocuğun amacı sizi endişelendirmek değil önce size bir paylaşımda bulunarak kendi yükünü hafifletmektir. Zor duygularda olduğunda en son istediği şey sizin endişenizi, öfkenizi almaktır. Onun duygularını almadan kendi sakinliğimizde kalmak ilk başta önemlidir. Çocukta var olan duyguyu yansıtabilirsiniz. Çok heyecanlanmışsın, korkmuşsun, bu seni mutlu etmiş gibi. Çocuk anlattıkça ve sizde anlamaya başladıkça çocuğun duygu durumunu değiştirmeden sahip oluğu duyguyu onaylayabilirsiniz. Bakın hala tavsiye vermeye başlamadık. Çünkü tavsiye vermeye başlarsak da çocuk o duygu yoğunluğunda bunu alacak bir burumda olmayabilir. Hatta söylediklerinizi yapacak güçte hissetmediğinden kendini daha da suçlayabilir. Böyle zamanlarda sen benim canım evladımsın, bak ben yanındayım, biraz üzülmüşsün korkmuşsun ama geçecek diyebilirsiniz. Çünkü her zaman geçer, Duygular böyledir. Sevgili aileler mümkünse nasihatlerinizi çocuğun duygu durumu sakinken verin. Nasihatler çok değerlidir, yetişkin olduğumuzda dahi içimizdeki ses bunu dinler. Çocuk zor yaşantıda olduğunda birlikte kolaylaştırmak önemlidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
23 Kasım 2024 Köşe Yazıları
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
17 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları