logo

18 Kasım 2023

Vergi borcu olanlar dikkat!

Vergi borcu olanlar dikkat!

Eski MTV dahil vergi borcu olanlara bir kötü haber daha. Gecikme zammı oranı %40, tecil faizi ise %50 oranında artırıldı.

Geçmiş vergisi bulunanlar ile ek motorlu taşıtlar vergisini ödemeyenlere uygulanacağı öğrenilen Cumhurbaşkanlığı kararına göre gecikme zammı %40 olarak uygulanacak.
Alınan karara göre, tecil edilen borçlanmalarda ise faiz oranı %50 oranında uygulanacak.

Resmi Gazete’de yer alan 7782 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık yüzde 2,5’ten yüzde 3,5’e; yıllık tecil faizi yüzde 24’ten yüzde 36’ya yükseltildi. Böylece gecikme zammı yüzde 40, tecil faizi ise yüzde 50 oranında artırılmış oldu.
           Gecikme zammı nedir?
Vergi dahil amme alacağının ödeme süresi içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren ödeme tarihine kadar geçen süre için her ay için ayrı ayrı yüzde 3,5 oranında gecikme zammı uygulanması gerekmektedir.
Yani vergi borcunuz var (emlak vergisi dahil) ve ödemezseniz bu borcunuz her ay gecikme zammı oranı kadar artırılarak tahsil edilecek.
Ek MTV’yi ödemeyenler dikkat; gecikme zammı oranı arttı
Bir defaya mahsus alınacağı berlirtilen ve ilk taksidi Ağustos’ta ödenen Ek MTV’nin (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ikinci taksitinin 30 Kasım’a kadar ödenmesi gerekiyor. Şayet 30 Kasım’a kadar ikinci taksit ödenmezse ödenmeyen ek motorlu taşıtlar vergisi aylık yüzde 3,5 gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek. Zamanaşımı süresi boyunca da hesaplanmaya devam edilecek. Böylece gecikme zammı tutarı 2 yıl 4 buçuk ayda verginin aslı kadar olacak.
Amme borçlusunun borcunu süreye yayarak (en çok 36 aya) taksitlendirme imkânı sunan bu uygulama süresince ne gecikme zammı uygulanmakta ne de haciz işlemleri yapılmamasını ifade edilen tecil borçları faizi de %50’ye çıkarıldı.

Share
240 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+9 = ?