logo

08 Kasım 2023

HER TARAF TEMİZLİK İSTİYOR


admin
vatandas1959@hotmail.com

Bilindiği gibi havalar kurak ve sıcak geçiyor. Hafta sonları anneler okullarında, tatil olmasından yararlanarak çocukları ile parklara çıkıyor.
Ama gel gör ki, kenar mahallelerdeki çocuk parkları çöplük gibi.
Herkes eline geçeni gördüğü boşluğa atıyor.
Bizim toplumda, toplu yaşama kültürü yok. Kent kültürü yok. Komşuluk hukuku yok.
Trafikte bile büyük facia ile karşılaşacaklarını bile bile sürücülerin, birbirlerine saygısı yok.
Devletin toplumu kurallara ve yasalara uyması için herkesin başına bir polis dikmesi dünyada görülmüş bir uygulama değil, böyle bir uygulama olanaklı da değil.
Uygar dünya toplu yaşama ve kent hukukunu eğitimle çözmüş. Bizdeki eğitim sisteminde gençler birbirlerine kaba davranmayı, küfür etmeyi öğreniyor.
Doğal olarak çocuklar okul kadar aile kültürü ile de besleniyor. Evde baba, erkek çocuklar kaba davranışlar dışında bir de hep küfürlü konuşuyorlar.
Peki, bu toplum nasıl uygar yaşamayı öğrenecek ya da öğrenecek mi?
Umutsuz olmayalım. Dünya bu kadar olumsuzlukların içinde birkaç asır ayakta kalırsa bizim gibi ülke, geri kalmış toplumlarda uygar toplumlar gibi toplumsal yaşamayı öğreniriz!
Konuyu biraz fazla uzattık. Şimdi yaşamı sürdürebilmek için elbette yapılacak geçici önlemler alınmalıdır.
Mesela; hastalıkları önlemek için belediyelerin, parkları sık sık temizlemesi, kenar mahallelerin çöplerinin kokmadan, dağılmadan toplanması öncelik olmalıdır.
Ayrıca, belediyelerin merkezi yönetim ve milli eğitimle iş birliği yaparak okullarda, birlikte yaşama hukuku ve toplumsal kural öğretilmelidir.
Zaman zaman okullarda veliler toplanmalı (özellikle kadınlar) konferanslar verilmelidir.
Şimdi benim bu tezlerime gülüp geçenler olacaktır. Ama şunu iyi bilmeliyiz ki;
Bugün dünyada olan mezhep savaşlarının da toprak savaşlarının da özünde bilinçsizlik yatmaktadır.
Birlikte yaşama, birbirimizin yaşam tarzına tahammül etmemiz elbette yaşamımızı kolaylaştıracak.
Yoksa şu güzel dünyayı birbirimize zehir etmeye devam ederiz.
Önce parkların temizliğinden başlayalım…

Share
198 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...