logo

25 Ekim 2023

En büyük Bayram!


admin
vatandas1959@hotmail.com

“Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.”
M. Kemal ATATÜRK

Çankaya Köşkü’nde davetlileriyle yemek sürerken hafifçe bardağına vuran Mustafa Kemal Atatürk:
– Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz. Dedi.
Ertesi gün Meclis’te Cumhuriyet ilan edildi ve Mecliste ilk Cumhurbaşkanı olarak Atatürk seçildi.
29 Ekim 1923.
Bu tarihten sonra Türkiye Cumhuriyeti için bambaşka bir dönem başladı.
1925 yılından itibaren de 29 Ekim Bayram olarak kutlanmaya başlandı.
Yakınımızdaki savaşın etkisiyle kutlamaya hazırlandığımız Türkiye’nin Cumhuriyet Bayramı gerçekten 100 yılı geride bıraktığı günlerde de anlıyoruz ki, en büyük BAYRAM’dır.
Tam da bu yüzden (savaşların nedeniyle) kıymetini daha iyi anlamamız gereken bir değerin kutlamasına hazırlanıyoruz.
Montrö’den sonraki 5 yıllık mücadelenin ardından ilan edilen ve bu toprakların sahiplerinin kendi kendisini yönetme biçimi olarak karşımıza çıkan; aslında o yıllarda yapılan mücadelenin, dağılmış ve perişan olmuş bir imparatorluktan, kendine yeten bir ülke haline getirdiği Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerleri sayesinde bu güne kadar uzak kalmayı başardığı Orta Doğu bataklığına dalmaması bile bu Bayram’ın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Yakın zamana kadar kutlamalarının bile tartışma haline getirildiği Cumhuriyet Bayramı, sadece halkına verdiği değer sayesinde bile en önemli Bayram olmalıdır.
Vezirköprü’de de bu yıl hazırlıklara bakıldığında biraz daha önemine vurgu yapılacak bir Bayram olarak görüleceğe benziyor.
Bu şekilde kutlamalarının temelinde (birçok kişiyle birlikte) yeni Vezirköprü Kaymakamının etkisi olduğunu düşünüyorum.
Cumhuriyet Türkiye’de yaşayan insanlara kadın haklarından eğitimdeki atılımlara, insanların kazandıkları fırsat eşitliklerinden ülkenin medeni bir yaşama kavuşturulmasına kadar ne kadar çok alanda insanları geliştirdiğini anlamak için yakın tarihimize bakmak yeterli olacaktır.
Cumhuriyet’in bu topraklarda yaşayan insanlara neler kazandırdığının tabi ki tek anlatımının 29 Ekim veya diğer milli bayramlara sığdırılması düşünülemez.
Özellikle Atatürk’ün kendilerinden büyük beklenti içinde olduğu gençlere hem Cumhuriyet hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi iyi şekilde objektif olarak anlatılmalıdır.
Burada da görev özellikle öğretmenlerimize düşmektedir.
Her düşünceye sahip insanın bir arada ve barış içinde yaşamasına olanak tanıyan Cumhuriyet’in Bayramı kutlu olsun.

Share
211 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...