logo

Çilek ve Kuru fasulye yetiştiriciliğine destek

Çilek ve Kuru fasulye yetiştiriciliğine destek

Samsun’da pazarlanma sorunu olmadığı ifade edilen çilek ile nohut ve mercimekten sonra üçüncü sırada ekilen kuru fasulye yetiştiriciliğinin desteklenmesi için Samsun Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeler kapsamında Vezirköprü’deki üretcilere de Çilek için fide ile damla sulama ekipmanı, kuru fasulye üreticisine de tohum ve ekipman desteği sağlandı.

Samsun Tarım İl Müdürlüğü ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan protokolle, Samsun Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi dahilinde Vezirköprü’deki üreticilere de destek verildi.

Samsun Tarım İl Müdürlüğü ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından hazırlanan projelerden Vezirköprü çiftçisi de yararlandı.

Yükseklerde Çilek daha fazla gelir getiriyor

Projelerin ilkinde Çilek Yetiştiriciliğini desteklemek için çilek fidesi ve damlama sulama sistemi dağıtıldı.
Samsun’da küçük aile işletmelerinin üretim ve gelirlerinin artırılmasına yönelik hazırlanan projede Samsun’da pazarlama sorunu olmayan çilek, özellikle gece gündüz sıcaklık farkı olan bölgelerde teşvik ediliyor.
İlçelerin yüksek kırsal alanlarında Çilek tarımından diğer tarım ürünlerine göre daha fazla gelir elde edildiği belirtiliyor.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam:
“İl Müdürlüğümüz ile DOKAP arasında imzalanan Protokole istinaden, Samsun İli Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi bünyesinde 15 ilçemizden 50 üreticiye 150 da alan için 838.560 TL tutarında Damla Sulama sistemi ve ekipmanları 410.595,75 TL tutarında Malç Naylonu geçtiğimiz aylarda teslim edilmişti. Yine İl Müdürlüğümüz tarafından 4 işçi ile 5 günde emek vererek hazırladığı çilek bahçesini 2 saat gibi süre içerisinde hazırlayan yeni bir makine temin edilmiş üreticilerimizin kullanımına sunulmuştur.
Proje ile 1.276.387,50 TL tutarında Frigo Çilek Fidesi alımı gerçekleştirilmiş olup, 15 ilçemizden 50 üreticimize 750.000 adet Yediveren diye tabir edilen Albion çeşidi Çilek Fidesi teslimi gerçekleştirilmiştir.
2019- 2021- 2022 yıllarında üreticilerimize 130.000 adet sertifikalı Çilek Fidesi için 62,68 alanda 25.142 TL sertifikalı Fide desteği yapılmıştır.

Kuru Fasulye Yetiştiriciliği

Ülkemizde Nohut ve Mercimekten sonra üçüncü sırada yer alan Kuru Fasulye ekimi, Samsun’da çoğunlukla Bafra, Havza, Kavak, Lâdik ve Vezirköprü ilçelerimizde yapılmaktadır.
Tarım İl Müdürlüğü ile DOKAP arasında imzalanan Protokol kapsamında 2023 yılında yürütülecek olan Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi ile Kavak, Lâdik, Vezirköprü, Havza ve Bafra İlçelerinde ikamet eden, en az 3 yıl kuru fasulye yetiştiriciliği yapacak olan üreticilerimize 2.500 dekar alanda uygulanmak üzere 25 ton Kuru Fasulye tohumluğu, 1 adet Pnömatik Ekim Makinası, 1 adet Toplar Döver Harman Makinası teslim edildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam:
– 2023 yılı Proje kapsamında temini edilecek olan toplamdaki 25.000 kg Kuru Fasulye tohumluğundan, 9.000 kg Dermason tipi (Borsa çeşidi) tohumun; Bafra, 19 Mayıs, Asarcık, Vezirköprü, Ladik İlçesi kuru fasulye üreticilerine temini gerçekleştirilmiştir.
Proje ile; Kuru Fasulyede arz açığının azaltılması, ekim alanları ve üretimin artırılması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması, toprak yapısının düzeltilmesi gibi hedefleri yanında kaliteli tohumluk kullanımı ile birim alandan yüksek verim elde edilmesi ile üreticilerin gelirlerinin artırılması ve ürün çeşitliliği sağlanarak bölge ekonomisine katkı sağlanacağı öngörülmektedir.
Ayrıca sahada yapılacak eğitim ve yayın çalışmalarıyla Kuru Fasulye üretimi yapan üreticilerin üretim, verim ve gelirlerinin artırılması ile bölgesel kırsal kalkınma amaçlanmaktadır.

Share
375 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+2 = ?