logo

İçedönük Olmak; Çekingen, İçekapanık veya Pasif Olmak Demek Değildir!


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Her insanın kendine özgü kişilik özellikleri vardır. Bu kişilik özellikleri insanlarla iletişimimizi, mesleğimizi arkadaş seçimimizi etkiler.
Psikolojiye önemli katkıları bulunan Jung kişilik tiplerini araştırmıştır. Her insanın birbirinden farklı olabileceğini de vurgulayarak insanları içedönük ve dışadönük kişiler olarak sınıflandırmıştır.
İçedönük kişiler daha çok yalnız çalışmayı seven, sınırlı sosyal çevreye sahip, kendi duygu düşüncelerini derinlemesine analiz eden kişilerken; dışadönük kişiler sosyal çevrede öğrenen, insanlarla bir arada bulunmayı seven, daha yüzeysel iletişim kuran tipler olarak görülür.
Bir insan zaman zaman ya da hayatının belli dönemlerinde daha içedönük ya da daha dışadönük olabilir. Ne içedönük ne de dışadönük diyemeyeceğimiz ikisinin özelliklerini ortalama taşıyan insanlar da olabilir.
İnsan sosyal yaşantıya sahip bir varlık olduğundan hayatımızın çoğunda dışadönük olmasak da dışadönük yaşamaya teşvik ediliriz. Özellikle bizim gibi misafirperver ve kalabalık bir toplumda içedönüklerin davranışları daha dışadönük olması için eleştiri alır.
Toplum genellikle dışadönük olmaya göre tasarlanmıştır. İşyerleri, okullar hatta aile ortamında bile. Çocuk sosyal faaliyetleri daha az yaptığında sorun mu var acaba diye düşünülür.
Aileler içedönük çocukları olduğunda çocuklarının biraz daha dışadönük olması için adeta çırpınırlar. Çünkü hem çocuklarının sınırlı çevresi olmasından korkarlar hem de onları dışadönük çocuklarda olduğu gibi daha rahat gözlemleyemedikleri için endişelenirler.
İçedönük tiplerin seçici arkadaşları vardır. Sosyal ortamlarda sürekli bulunmaktan hoşlanmazlar. Bu çekingen olmakla aynı şey değildir. İçedönük kişiler kendileriyle baş başa kalmaktan hoşlanırlar. Çekingen kişi ise alışma sürecinde zorluk yaşayan bir dışadönük de olabilir.
İçedönüklük özgüvensiz olmakla da karıştırılmamalıdır. İçedönük bir kişi de yeni insanlar tanıyabilir, kendini ifade edebilir, bunu genelde yüzeysel ilişkilerden oluşan sosyalleşme ortamlarında tercihen daha az yapar. Amaç doğrultusunda kendiyle ilgili özgüvenli hareket edebilir.
Eğer içedönük kişiliğe olumsuz olarak bakarsak doğru olanın dışadönük olmak olduğunu bireyselliğin, kendimizle kalmanın yanlış olduğunu düşünürüz.
Hâlbuki en iyi liderler ve yöneticilerin kendi içinde sistemli, iyi çalışabilen yalnız da kalabilen kişiler olduğu araştırmalarla da desteklenmiştir. Hemen hemen çoğu bilim adamı da içedönük kişilik özelliğine sahiptir.
Siz hangi kişilik yapısına sahipsiniz? Bunu anlamanın en kestirme yolu hangi yolla zihninizi şarj ettiğinize bakmaktan geçer.
Eğer kendinizle baş başa kaldığınızda enerjiniz tazeleniyorsa siz içedönüksünüz demektir. Diğer insanlarla iletişimde olduğunuzda, sosyal ortamda bulunduğunuzda canlanıyorsanız orada rahatsanız o halde siz dışadönük kişilik özelliğine sahipsiniz demektir.
İçedönük olmak ya da dışadönük olmak biri diğerinden daha üstün özellikler değil. Gelişmiş bir toplum olmak için kendi özelliklerini bilen ve bu özelliklerine değer veren bireylere ihtiyacımız var.
İnsanın psikolojik olarak iyiliğini sağlayan ilk şey kendini olduğu gibi kabul etmektir. Kendimizle veya birbirimizin özellikleriyle ilgili konuşurken saygılı olalım.

Share
1024 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...