Saygıdeğer Vatandaş Okuyucuları;
Recep, Şaban ve Ramazan ayının sonlarına doğru geldik.
17 Nisan pazartesiyi salıya bağlayan gece Ramazanı şerifin 26sını 27 ye bağlayan gece mübarek gecelerimizden müstakil bir sure ile Allah’ımızın bize bildirdiği Kadir gecesidir.
İnşallah-u rahman Kadir gecesini ihya edip Ramazan bayramından günahsız olarak çıkmayı dualarımızın tövbemizin kabul olduğu bir mümin olmayı Cenabı hak inşallah bizlere de nasip eder.
Kadir gecesi ile ilgili, Kur’an-ı Kerim’de müstakil bir sûre vardır.
Beş âyetli ve Kur’an-ı Kerim’in 97. sûresi olan bu sûreye Kadir suresi denir.
Yüce Rabbimiz, bu sûrede şöyle buyuruyor: “Gerçek şu ki, biz Kur’an-ı Kadir gecesinde indirdik.
Kadir gecesinin o büyük fazilet ve şerefini sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gecede melekler ve rûh (Cebrâil), Rablerinin izniyle, her bir iş için yeryüzüne inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar bir selâmdır.” Cehalet karanlıklarından insanoğlunu kurtaracak olan; ilim, iman, hakikat yollarını bildiren Kur’an-ı Azimüşşân Kadir gecesinde gönderildi.
İçerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı bir gece. Bazı zamana, mekâna özel şeref bahşedilmesi, insanoğlunun maddî, manevî bütün gücünü sarfederek, Allah’ın affına bir an önce erişebilmesi içindir.
Bir ibadetin, bir hasenenin karşılığı on kat, üç- yüz kat, yediyüz kat, bazan de böyle, otuzbin kat; Ka’bede namaz ise, Mescid-i Nebi, Kudüs Mescidi dışındaki camilere göre yüzbin kat daha sevaptır.
Eğer bu ibâdet, sabır ve ihlâsla pişirilmiş, sünnet esaslarına bağlı kılınarak yerine getirilmişse karşılığındaki ücretin derecesine, değer biçilemez.
Yüce Rabbimiz: “Allah yolunda sabredenlere mükâfatları hesapsız olarak verilecektir. diye buyuruyor.
Sûrede geçen “Ruh da iner” âyetindeki rûh, Hz. Cebrail’in diğer bir adıdır.
Ancak, büyük bir melek, yahut meleklerden bir tâife veya Kur’an-ı Azim veyahut Rahmeti llâhiyye olmak ihtimali de vardır.
Ekseriyetin kabulüne göre bu sûre Mekke’de nazil olmuştur. Ancak taşıdığı derin, geniş ve zengin manalar nedeniyle müfessirlerden bir kısmı Medine’de nazil olduğunu söylemişlerdir.
İslam Dini’nde uğursuz, hayırsız gün, gece ve zaman yoktur. Bu husustaki söylentiler asılsızdır. Bütün günler, geceler hayırlıdır, uğurludur, mübarektir. Ancak, bazı günler ve geceler vardır ki diğerlerine nazaran daha bereketli ve daha feyizlidir: Cuma, arefe, bayram, kandil günleri ve geceleri gibi.
Mübarek kandil gecelerimizin en büyüğü olan Kadir gecesi müstesna bir gece, her hayırlı işimizin kaynağı olan Kur’an-ı Kerim, “Levhi Mahfuzdan dünya semasına kitap halinde toptan bu gecede indirilmiştir.
Daha sonra yine Ramazan ayında, Kadir gecesinde başlayarak Hz. Cebrâil vasıtasıyle 23 senede, tedricen Hz. Peygamberimize vahyedilmiştir. Kadir kelimesinin anlamı geniş ve şümullüdür: Hüküm, takdir, şeref, azamet, tazyik ve sıkışıklık manalarına gelir. Kadir gecesi, bütün bu anlamlara cevap veren, deva olan bir gecedir. Zira bu gece için Cenab-ı Hak: “Helâl ile haramı ve diğer hükümleri açıkça bildiren bu kitaba, Kur’an’a yemin ederim ki, hakikaten biz onu mübarek bir gecede indirdik.
Gerçek, biz onunla inançsızların uğrayacağı azabı haber vericiyiz. O, öyle bir gecedir ki her hikmetli iş, katımızdan bir emir ile, o zaman ayrılır diye buyurmaktadır.
Evet, Kadir gecesinde yalnız bir sene zarfında olacak olaylar değil, bir çok senelere, asırlara, devirlere teallük edecek olayların takdiri de yapılmaktadır.
Bu mübarek gece, müminler için şeref, yücelik: çok sevap kazanma, günahlardan arınma gecesidir.
Sayısızca rahmet meleklerinin yeryüzüne indiği, ma şeri bir kalabalık meydana getirdiği, ev ev ziyaret ederek mü’minlerin bağışlanması için Cenab-ı Hakk’a tazarru ve niyazda bulundukları bir gerçektir.
Geçen milletlerde, kahraman bir kişinin, Allah yolunda bin ay silaha sarılarak savaştığı ve bu nedenle kazandığı büyük sevabın düşünüldüğü: yine aynı şekilde başka dört kişinin seksen sene, Yüce Allah’a devamlı ibadet edip, ulaştıkları dereceye gıpta edildiği, bu sevap ve derecelerden daha fazlasını kazandıracak mübarek sûrenin geldiği “Kadir gecesidir.”
Allah Teâlâ’nın, özellikle Kadir gecesinde mü’minlere selâmı var; meleklerin de selâm ve duaları vardır.
O gece şeytan zararsız hale getirilir, mü’minlerin dua ve niyazları hızlanır; Allah’ın affına nâil olacakları, kuvvetle ümit edilir ve beklenir. Yeter ki yalvaralım, yakaralım; gözyaşlarımızla günah kirlerimizi yıkamaya ve çıkarmaya çalışalım.
Zira Cenab-ı Hak: “Ey Mü’minler, hepiniz Allah’a tevbe ediniz ki, felâh bulasınız.” (Nûr:31), “Rabbinizden mağfiret dileyiniz, sonra da ona yöneliniz.” (Hûd: 3), “Ey iman edenler, bir daha günaha dönmeyecek şekilde tevbe ediniz; Allah’a yöneliniz.” (Tahrim:8), “Ey Habibim, kullarıma de ki: Ey kendilerinin aleyhinde, günah da haddi aşanlar, Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayıcı, çok esirgeyicidir.” (Zümer:53) diye buyurmaktadır.
Cenabı Hak Kadir Gecesini hakkıyla ihya eden Ramazanı şerifte bol bol Kuran okuyan Kadir gecesini gerçek bir mümin olarak kutlayan kullarından eylesin Kadir gecesi memleketimize milletimize saadetler getirsin.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
17 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları
06 Kasım 2024 Köşe Yazıları