logo

Duygusal Dengemizi Nasıl Sağlarız?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Duygular; bir neden, olay, beden duyumu ve düşünceler sebebiyle içimizde bulunan ve davranışa en yakın olan süreçtir. Çoğunlukla hissettiklerimiz dışarıdan görülür. Hissettiğimiz gibi davranmamak ise uzun vadede psikolojik rahatsızlıklar oluşturur.
Hiçbir duygu sebepsiz yere bulunmaz. Her duygunun bir anlamı vardır. Bazı hissedilen duygular zordur. Dikkat edelim iyi ya da kötü değil, zor.. Öfke örneğin zor bir duygudur. Öfkeyi kontrol altına almaya çalışamayız, yokmuş gibi davranamayız. Sadece bize, çevremize zarar vermeyecek haliyle yansıtmayı öğrenebiliriz. Öfke gibi, sıkılmak gibi, utanç veya kıskançlık gibi duygular zor duygulardır ama gereklidir. Öfke harekete geçmeyi, sıkılmak bir değişimi, utanç pişmanlığı ve düzenlemeyi, kıskançlık sahiplenmeyi beraberinde getirir. Daha olumlu duygular dediğimiz mutluluk, huzur gibi duygular; anda kalmayı, bulunduğu durumdan memnun olmayı ve olabildiğince bu sürenin uzun tutulmasını ister. Görüldüğü gibi olumlu ve olumsuz tüm duygulara ihtiyacımız vardır.

Gün içinde çeşitli duygular yaşayabiliriz. Örneğin yolda giderken güzel bir koku duyduk bu bizi mutlu hissettirdi sonra telefondan bir mesaj bildirimi geldi ve sizi üzecek bir haber öğrendiniz sonrasında ise güvendiğiniz biriyle konuştunuz ve daha sakin hissediyorsunuz, gibi gün içinde çeşitli durumlara bağlı olarak farklı duygular yaşabiliriz.
Gün içerisinde duygu değişimi olurken bu değişimler kırmızı mavi yeşil alanlar şeklinde ifade edilebilir. Aşırı uyarılmışlık hali olduğunda, düşüncelerin arka arkaya geçtiği, yerimizde duramadığımız hareketlilik halinin olduğu alan kırmızı alandır. Elimizi kolumuzu hareket ettirmeye bile istemediğimiz, yataktan çıkmanın zor olduğu durumlar daha depresif durumlardır ve mavi alandadır. Görece daha duygularımıza dışarıdan bakabildiğimiz değerlendirme yapabildiğimiz alan ise yeşil alandır. Bunu araçlardaki hız göstergesine benzetebiliriz.
Nasıl ki araçlar çok hızlı gittiğinde bu tehlikelidir ve bir müddet sonra ortalama hıza düşmesi gerekirse bizler de aşırı hareketli yerinde duramayacak şekilde hissettiğimizde yeşil alanımıza yani hızın normal olduğu duygu durumumuza dönmemiz gerekir. Kırmızı alandan yeşil alana geçmek için özellikle nefes egzersizleri yürüyüş, su içme, mola verme gibi sakinleştirici faaliyetler yapabiliriz. Bize iyi gelen bir görüntüyü düşünebiliriz.
Aracın hızı oldukça düşük olduğunda ise bu durum hem sıkıcı yem de yol bitmeyecektir. Bazen bazı günler o kadar çökkün hissederiz ki hiçbir şey yapmak istemeyiz. Böyle durumlarda, yani mavi alandan yeşil alana geçmek için, bizi harekete geçirecek etkinlikler olarak sayı sayma, ellerimizi açma kapama ve yumruk yapıp sıkma yürüyüş gibi aktiviteler önerilebilir.
Arabada giderken sürekli aynı hızda gitmek istesek bile bu mümkün değildir. Bazen tümsekler yavaşlamamızı söyler. Bazen güzel yollar hızlanmamızı… Bazen de durup manzarayı izlemenin sakıncası yoktur.

Share
998 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...