logo

NEYE İHTİYACIMIZ VAR?


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Bilindiği gibi Türkiye son yıllarında oldukça zor ve kâbuslu, oldukça karmaşık sorunlar yaşıyor.
Doğrusunu söylemek gerekirse bu sorunların çözümü için ciddi bir çaba da harcandığını ben şahsen gözlemleyemiyorum.
Tüm bu gözlemlerimizi bir tarafa bırakarak Vezirköprü sorunlarının çözümüne odaklanalım.
Bilindiği gibi son yıllarda Vezirköprü sürekli kan kaybediyor. Bunun çok nedenleri var.
Vezirköprü bir tarım yöresi. Son yıllarda tüm Türkiye’de tarım ve hayvancılık bilinçli olarak çökertildi.
Eskiden şubat-mart aylarını çiftçi, iple çekerdi.
Şubatta pancar paraları ödenir, üreticinin cebine para girerdi. Hemen peşinden mart ve nisan ayında davul zurna ile tütün piyasası açılır, tam zor aylarda halk bolluğa kavuşur mutluluk zirveye çıkardı.
Ağustos, eylül aylarında buğday üretimi ve ayçiçeği gibi ürünlerden de gelir elde ederdi.
Hayvancılıkta, aile hayvancılığı denen küçük hayvan yetiştiriciliği oldukça fazlaydı. Şehir merkezinde, mahallelerde küçük oranda hayvancılık oldukça fazlaydı.
Bunların hepsi bir biçimde yok edildi. İlçe de ORÜS’ten (Bugünkü adı VEZİR-AĞAÇ olan) kuruluştan başka sanayi kuruluşu da geliştirilmemiştir.
Tarımın boş verildiği ilçede tarımsal sanayi de hiç düşünülmemiştir.
Göktan’ın geçen hafta “Bana Göre” köşesinde çok güzel anlattığı gibi “Havza yolunda güzelim tarım alanlarını yapılaşma açıp betonlaşmayı kalkınma sayıyoruz.”
Altı yıl önce yıkılan ilçe tarım binası unutuldu. Tarım yöresi ilçe (üreticiye) hizmet verecek bina kazandırmak ne kadar zormuş!!
Tekelin eski binasının da hizmet veren sağlık müdürlüğünü hastanenin eski binasına taşımak, boşalacak tekel binasına da Tarım İlçe Müdürlüğünü taşımak çok mu zor?!
Sayın Belediye Başkanı ya da Ak Parti İlçe Başkanı Sayın Mehmet KURT isterse bu işi bir hafta da çözerler.
Sevindirici iyi haberler de alıyoruz. Duyumlarımıza göre Sayın Belediye Başkanı yeni belediye hizmet binasını Havza yoluna taşımaktan vazgeçmiş. Belediyenin mevcut binası yıkılarak belediye hizmet binasının mevcut yere yapılmasının uygun olacağı yolunda bir adım atmış.
Bu çok sevindirici bir haber. Belediyenin mevcut yerine yapılması, Tekel binasının da Tarım İlçe müdürlüğü hizmet binası haline getirilmesi ilçeye büyük hizmet olacaktır.
Vezirköprü’nün tarımının geliştirilmesine ihtiyaç var. İlçenin yapılaşmasının genişlemesine değil toplulaştırılmasına ihtiyaç var.

Share
948 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...