logo

Değer Duygusu


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Değer duygusu hayata karşı temel inançlarımızdan birisidir.
Kendimizi değerli hissetmek demek, kendimizi olduğumuz kişi olarak hayatı yaşamayı hak eden, hayatında kontrol sahibi, seçimlerini yapabilen biri olarak görmek demektir.
Kendini değerli gören kişi yapabildikleriyle ve yapamadıklarıyla kendini acımasızca eleştirmez, sürece güvenir, karar alır, kendini olduğu gibi sever, değişim için de açıktır.
Değer duygusu gerçekte yukarıdaki anlam olduğu halde biz değere çeşitli anlamlar yükleriz.
Bu hem tek başına insanları zorlarken toplumda da ağır yaralar açar.
Değer duygusunu sahip olduklarımız üzerinden değerlendirmek gibi yanlış bir tutuma kapılırız.
Kişilerin unvanları, sahip oldukları, yetenek ve becerileri kişiyi değerli yapıyorsa bunlara sahip olmayan birileri değersiz midir?
Eğer biz değerimizi yapıp ettiklerimizden sahip olduklarımızdan görme eğilimindeysek insanlara belli bir statüyle yaklaşırız. Bu da kendi aile ve iş hayatımızda kopukluklara neden olur.
İnsanların birbirlerine mesafeleri ve düşmanca duyguları artar.
Bu duygularla çocuk yetiştirmek ilerde suça meyilli, olumsuz davranışların artmasına neden olur.
İnsanlara sadece insan oluşundan dolayı yaklaşım sevgiyi saygıyı besler.
Belki zarar görmüş olabiliriz bazı durumlarda bazı insanlardan.
Bu bizim insanlara yaklaşımımızda kendimizi daha iyi korumamız anlamına gelir, tüm insanlardan uzaklaşmak ve tüm insanları olumsuz değerlendirmek anlamına gelmez.
İnsan insana ihtiyaçtır. Anlaşılmak, anlamak, sadece kendimiz olarak sevildiğimizi bilmek psikolojik sağlığımızı besler.

Share
1071 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...