logo

VAY – VATANDAŞ GAZETESİ – VAY VAYY!


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Elinizde bulunan bu “Vatandaş Gazetesi” 63 yılı geride bırakarak 64. yılına girdi.
Yazmak kolay, 63 yılı telaffuz etmekte kolay ama Anadolu’da bir de Vezirköprü gibi kırsal ve yoksul yörede böyle bir gazeteyi çıkarmak, yaşatmak söylendiği kadar kolay olmadığı her düşünen, bilen insan tarafından tahmin edilir sanırım.
Bu zorluğu bilmek için “Vatandaş Gazetesinin” 63 yıllık arşivine girmek lazım ya da rahmetli Vefai TEKER’i sağlığında dinlemek gerekirdi.
Tabi biz ikisini de yaptık, yani rahmetli Vefai abiyi sağlığında dinledik, “Vatandaş Gazetesinin” arşivinin de içinde yaşadık. Arşivin içine girdiğin zaman kendini başka bir dünyada bulursun…
İşte onun için yazımın başlığına “vay vatandaş vay vayy” başlığını koydum. Bu cümlenin çok şey anlattığına inanıyorum.
Vatandaş Gazetesinin 64. yılında kurucusu Vefai TEKER abimize ve kendisine o yıllarda en çok destek olan rahmetli Ali SEZER abimize Allah’tan rahmet diliyorum.
Bu gün de kurulduğu yıllardaki aşk ve heyecanla gazeteyi yaşatmaya çalışanlara başarılar diliyorum.
Vezirköprü’ye hizmette yolunuz açık olsun.

ADALET YILI

Bazı şeyler bozulursa da tamiri ya da yenisi olanaklıdır. Ama bazı konular vardır ki bozulursa ne tamiri ne de yenisi çok zor inşa edilir ya da eski yerine hiç getirilemez.
Bunlardan biri insan ahlakı (toplumsal ahlak), diğeri de adalettir. İşte onun içindir ki, “ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR” demişler.
Burada mülk deyince şahsi mülkünüz, gayrimenkulleriniz, bankalardaki paralarınız ya da çek defterleriniz sanmayın. Dünyanın temelidir adalet.
Herkesin mutlaka adaletli olması gerekir. Ama adaleti uygulayıcıların mutlaka dikkatli olması gerekir. Adaleti tartan kör kızın elindeki kantar bir şaşarsa dünyanın düzeni bozulur.
Burada bir anekdot düşeyim.
Bir savcı dostum “adalet uygulayıcılarının adaletli karar vermesi yetmez. Görünüş ve davranışları da güven vermelidir” derdi.
Buna herkesin bildiği bir konuyu da ben ekleyerek açıklık getirmeye çalışayım.
Mesela; Seçimlerde tüm kamu görevlileri vali, kaymakam,657 sayılı yasaya tabi tüm kamu görevlileri seçimlerde aday olabilir. Yargıç ve cumhuriyet savcıları da istifa edip aday olabilirler.
Ancak, tüm kamu görevlileri seçilemedikleri takdirde görevlerine geri dönme hakları olduğu halde, yargıç-savcı sınıfından olanlarla askerler görevlerine geri dönemezler.
Demek ki tarafını açığa vurmuş olanlar artık adaletli hüküm verseler de kamu önünde tarafsızlıklarını yitirmişlerdir.
Peki; günümüzde partilerde görev yapmış avukatlar nasıl oluyor da yargı görevi yapabiliyor.
Türkiye’de sadece savcıların unvanının başında “cumhuriyet” sözcüğü vardır. Onlar cumhuriyet ve cumhuriyetin kimsesizlerinin kimsesidir.
2023 yılının hak, hukuk, adalet yılı olması umuduyla.

Share
849 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...