logo

KISIR DÖNGÜ


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

2023 yılının ilk ayı ve ilk haftası. Bilindiği gibi yıl 12 aydır. Yıllar içinde çeşitli kutsal günler vardır. Her ülkenin ulusal günleri vardır.
Benim için ayların, haftaların ve yılların hiçbir anlamı yoktur. Benim için mevsimler tabi ki önem taşır.
Mesela; bahar gelince sevinirim, yaz ayrı bir rahatlama verir. Tavşanın dediği gibi “yaz olunca her bükün dibi saraydır” diye düşünürüm.
En sorunlu mevsim benim için sonbahar. Sonbaharda ılgıt ılgıt esen rüzgârlardan etkilenen yapraklar dallarında uçar, rüzgârın etkisi ile uçup uçup doğada kaybolurlar. Otlar kurur, samanlaşır, meşe ağaçlarının yaprakları sararır.
Tabiattaki bu değişim herkesi etkiler mi(?) bilmem ama beni olumsuz yönde oldukça etkiliyor.
Hüzünleniyorum, bundan dolayı depresyonum artıyor. İlaç kullanma zorunluluğum daha da fazlalaşıyor.
İşte, günler, haftalar, aylar bundan dolayı beni ilgilendiriyor.
İnsan, yıllara, yılbaşlarına, tatillere, bayramlara belki olduğundan fazla mı ilgi duyuyorlar bilmiyorum.
İşte 2021’de şöyle oldu, 2022 yılında böyle oldu, 2023 yılı bakalım ne getirecek gibi tartışmalar oluyor.
Bana sorarsanız hiç böyle bakmıyorum olaylara ve yıllara.
2021 yılı nasıl geçmişse 2022 yılı da öyle geçti. 2023 yılı da eski yıllar nasıl geçmişse öyle geçecek, başka türlü izahı yok. “İzah” kelimesi biraz rahmetli Süleyman DEMİREL deyimi oldu ama başka deyim bulamadım.
-Yıllar emeği ile geçinenlere bir mutluluk getirecek mi?
-Yıllar sömürüyü ortadan kaldıracak bir düzen getirecek mi?
-Yıllar sağlıkta, eğitim de, ülke kaynaklarının hakça bölüşülmesinde adaletli bir düzen getirecek mi?
-Cezaevlerinde fikir özgürlüğünden dolayı yatanlar özgürlüğüne kavuşacak mı?
Toplumu zehirleyen uyuşturucu kaçakçıları cezaevine girecek mi?
-Daha önemlisi halkın kazancını çeşitli yöntemlerle çalanlar, toplumu sülük gibi emerek yoksullaştıranlardan hesap sorulacak mı?
-Kısaca adil bir düzen kurularak hak-hukuk-adaletli bir düzen kurulacak mı?
Önümüzde bir seçim yapılması bekleniyor. Bakacağız hepsi birbirine benzeyen partilerin listelerine.
Hamamcıları, hancıları, müteahhitleri, tüccarları listelerine doldurmuş düzen partileri bizlere yani halka mutluluk vaat ederek oy isteyecekler.
Bu palavra vaatlere inanan halkımız da bu partilere oy verecek.
Yeter de, be halkım. Yeter de ki şu kaderimiz değişsin. Yıllar değişsin, toplum olarak gelecek yıllardan umut bekleyelim.
Kısaca kısır döngülerden kurtulalım.

Share
858 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...