logo

KIŞ UYKUSU


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Biz halk olarak balık hafızalıyız. Bilimsel bazı teorilere göre balık hafızalı toplumlar yaşadıklarını ya da duyduklarını 44 günde unuturlarmış.
Bundan dolayı da toplumu yöneten muktedirler, topluma söyledikleri vaatleri toplumun unutması için 45 gün geçmesini beklermiş.
Ben bu 44 günlük “balık hafızası” teorisine şahsen inananlardanım. Özellikle bizim toplum için bu teori geçerli gibi geliyor.
Bunun beslenmeyle de ilgili olduğunu iddia edenler var.
Mesela; Konya, Niğde, Aksaray, Kayseri ve Sivas gibi illerimizde halk genelde etli ekmek yermiş. Karadeniz’de hamsi, doğu ve güneydoğu halkı çiğ köfte, et. Akdeniz, Ege, Marmara halkının da genellikle bitkisel yiyeceklerle beslendiği bilinmektedir.
Biz Vezirköprü halkının genellikle, Türkiye’nin tam aksine, hep tahıla dayalı gıda İle beslendiği bilinmektedir.
Hafıza teorisi ile bir ilgisi var mı(?) bilmem ama çok unutkan ve her söylenene çabucak inanan bir toplum olduğumuz gün gibi ortada.
Bazı örnekler verelim. Seçimlerde politikacılar gelirler, meydanlarda herkes bir vaatte bulunur. Hatta o kadar ileri giderler ki, kimisi Vezirköprü’yü hiç bilmediği halde “Vezirköprü’nün milletvekili” olduğunu bile söylerler.
-Tren yolu yaparlar Vezirköprü’ye, kapanan Vezirköprü-Alaçam yolu için Şahinkayası Köprüsünü yaparlar, Kunduz Gençlik Eğitim Merkezi yaparlar, açık cezaevi yaparlar, yaparlar da yaparlar.
Kenevirin merkezi yaparlar, çevre ilçelerde bağlantı yolları yaparlar, hatta Havza-Vezirköprü-Durağan karayolu da yaparlar.
Bununla kalmaz, Havza-Vezirköprü karayolu ihale edilip şantiyesi bile kurulur.
Buraya bir not düşeyim Havza-Vezirköprü yolu yapılsa bile yapılmış sayılmaz, bu yolu yaptık demek için GÜVENBELİ’nin kalkması lazım, bunun için tünel gerekli.
Güneş balçıkla sıvanmaz. Bu yol yapılmaz ama bu haliyle yapılsa bile yapılmış sayılmaz, göz boyama olur. Bu gidişle zaten 10 yılda yapılırsa.. Durağan yoluna gelince bu yolun yapıldığını yetişecek birkaç nesil daha göremez.
Hastane arsasının TOKİ’ye verilmesi mücadelesini de Vezirköprü sürdüremiyor. Bu arsa maliye hazinesinin değil, 100 bin nüfuslu, en ücra köydeki yetim çocukların bile katkısı ile alınan VEZİRKÖPRÜLÜLERİN arsasıdır.
O zam 200 kişinin değil, 100 bin insanın yararlanacağı bir yatırım için kullanılmalıdır bu arsa!…
İlçe de halk da, kitle örgütleri de kış uykusunda, gene ilçe de İYİ Parti’den başka parti yok. CHP yönetimi bile toplayıp istişare yapamıyor.
Vezirköprü kış uykusundan uyandığında, atı alan Üsküdar’ı geçmiş olacak!..

Share
704 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...