logo

HER TARAFIMIZ DÖKÜLÜYOR


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Sürekli dillendirdiğimiz bir konu var. Türkiye’nin felaketine doğru sürükleniyoruz. Tabi Allah korusun ama Türkiye’nin batı illerini kapsayacak büyük bir afet yâda bir savaşta İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir gibi illerin tahrip edilmesi durumunda Türkiye büyük bir felaket yaşar.
Türkiye’nin tarımı çökertildi, hayvancılığı aynı konumda, sanayii de oldukça gerideyiz.
Bilindiği gibi Anadolu’nun içi boşaltıldı tüm yatırımlar özel sektör eliyle başta İstanbul olmak üzere batı illerine yapılıyor.
624 yıllık Osmanlı yönetiminde Anadolu’da kervan saraylar, hanlar, hamamlar dışında halka geçim kaynağı olacak her hangi bir yatırım yapılmamıştır.
Çünkü Osmanlı yönetim anlayışında halk sadece vergi vermek, askere gitmek ve savaşmak için var. Halk padişaha karşı kul olsun, padişaha tabi olsun yeter.
Bunu iyi anlamak için Şevket Süreyya Aydemir ustanın “Suyu Arayan Adam ve Toprak Uyanırsa “ isimli eserlerini ve gene büyük usta Hasan İzzettin Dinamo’nun beş ciltlik “Kutsal İsyan” adlı eserlerini okumak lazım.
Ayrıca, Mustafa Kemal ATAÜRK’ ün cumhuriyetin ilk yıllarında yaptıklarını ve yapılması gerekenler için neler tasarlandığını yeni tarihçelerimizden Sinan MEYDAN’IN üç ciltlik “Akl-ı Kemal” isimli eserini okumak gerekir.
Tabi, benim bu âcizane tavsiyem değerli halkımıza, özellikle de gençlerimizedir. Yüksek yöneticilerimiz(!!..) bunları zaten bilirler!
Sayın büyük ve bilinçli yöneticilerimiz o kadar bilim insanı, o kadar danışman kadrosu ile çalışan yöneticilerdir ki, gözlerinden gerçekler kaçmaz diye düşünüyorum!

VEZİRKÖPRÜ
Gelelim tarihi Vezirköprü’müze, Vezirköprü’ye tarih boyunca 1970’li yıllarda temeli atılarak yapılan o zaman ki adıyla “ORÜS Kereste Fabrikası” dışında hiçbir sanayi yatırımı yapılmamıştır.
Daha sonraki yıllarda bazı şahıslar tarafından özel un fabrikaları yapılmıştır.
Vezirköprü’de üretilen pancara kota getirilmiştir.
Tütün üretimi özel sektöre emanet edilmiş, sigara fabrikaları kapatılmış, ithalata bağlanmış, şeker fabrikaları satılmış, halk ABD’nin “cargill” şeker kamışından üretilen hastalıklı şekere mahkum edilmiştir.
İlçede hayvancılık çökmüş, yukarıda izah ettiğimiz gibi tarım gelişme yerine gerilemiş. Halk ilçede göç etmeye adeta mahkum edilmiştir.
Bunlar yetmemiş ilçe esnafından intikam alırcasına şehri Havza’ya doğru kaydırarak içi boşaltılarak küçük esnaf zor durumda bırakılmaktadır.
İlçenin savaş kalıntısı gibi mahalleleri pejmürde (metruk) halde dururken Havza’ya doğru deprem fay hattı olduğuna da bakılmaksızın imara açılmaktadır.
Bu kafaları değiştirmek ve ortak aklı devreye sokmak lazım.Ben yaptım oldu anlayışı iyi sonuç getirmez!…

Share
738 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...