Son Dakika
Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle ilçemizde “Kenevir tarımı ve mevzuatı eğitim toplantısı” düzenlendi. Düzenlenen toplantıya katılım oldukça az oldu.
Pazartesi günü Halk Eğitimi Merkezi toplantı salonunda düzenlenen “Kenevir tarımı ve mevzuatı eğitim toplantısı” toplantısına Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Fatmagül Kavut, Vezirköprü İlçe Emniyet Müdürü Komiser Rıdvan Koç, Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, Vezirköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yakup Çağlıyan, İYİ Parti İlçe Başkanı Salih Gürbüz ve üreticiler katıldı.
Toplantıda kenevir tarımı hakkında bilgi veren, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç; “Burada 20 sene önce kenevir kayıtlarına rastlanmış. 2000 yılından beri bu coğrafyada kenevirin yeri var, kenevirin tarımı var, kenevirden faydalanma var.” Dedi.
Kenevir çok faydalı bir bitki diyerek sözlerini sürdüren Aytaç; “Kenevirin aşağı yukarı 50 bin üründe değerlendirildiği söyleniyor. Diğer taraftan kenevirde özellikle son yıllarda çalışmalar yoğunlaştı.
Bunlardan bir tanesi de ilaç çalışmalarıdır. Ülkemizin yasal mevzuatı ülkemizde kenevirden ilaç yapımına izin vermiyor ama ileride bu durum değişebilir. Böyle bir serbestlik olunca dünyadaki kenevirle ilgili ilaç gelişimlerine ülkemiz de dahil olmuş olacak.” İfadelerini kullandı.
OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç; “Ülkemizde kenevir alanında ilk atılım tekstilde gelmiştir. Türkiye’de üç noktada birisi Samsun Havza merkezli, birisi Amasya Gümüşhacıköy merkezli diğeri ise Kastamonu Taşköprü merkezli olmak üzere üç yerde tekstil amaçlı tesislerin hizmete girmesi çok yakın.
Kenevir tarımında hiçbir şekilde ilaç kullanmak yok, diyerek sözlerini sürdüren Aytaç; “ Bizim uyuşturucu maddesi az olan iki tane kenevir çeşidimiz var. Biri “Vezir” diğeri ise “Narlı”. Vezir ve Narlı, Narlısaray çiftçisinin düşündüğü gibi Narlısaray’ın tohumu değildir. Narlısaray’ın tohumu farklı. O karışık bir tohumdur.
Biz Vezir ve Narlı’yı üretirken Türkiye’deki bütün kenevir tohumlarını 34 farklı tohumu Tarım Bakanlığı’nın yem bankasından aldık. Altı farklı tohumu Kastamonu toplamış olduk, üç farklı tohumu da Vezirköprü’den toplamış olduk.
İsmi neden Narlı koyduk? Narlısaray kenevir tarımını hiç bırakmamış bir köy.
Ekim sistemini artık değiştiriyoruz. Uygun deliğe tohumun atılması için mibzerle ekim yapacağız. Kenevir yazlık bir bitkidir. Ayrıca seyrek değil, sık ekilmelidir.” Şeklinde konuştu.
Kenevirin kanuni yönleri konusunda bilgi veren Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Fatmagül Kavut ise; “Bakanlığın münavebeyle ilgili şartları değişti. Üç yıl üst üste aynı tarlaya aynı ürünü ektiğinizde mazot, gübre ve ÇKS’deki destek paranızı alamıyorsunuz. Kenevire ruhsatlı herhangi bir ilaç yok. 2023 yılı ÇKS kayıtları 31 Aralık 2022’de bitiyor. Kendir için müracaata ayrıca 1 Ocak’tan sonra gideceksiniz. Kendir üretimi için alan ektirmesi yaptırabilirsiniz. Bu da 28 Şubat’a kadar. Üretim iznini ise 1 Nisan’a kadar ilçe tarım müdürlüğünün sekreteryasından alabilirsiniz.
Üretim iznini kaymakamlık veriyor. Kontrol edilebilir alanlarda kolluk güçlerinin biz denetimi sağlayabiliriz dediği alanlarda biz üretim izni veriyoruz. Kenevirde üretim yapan kişi birinci derece sorumlu. Bizim muhatabımız firma değil, sizsiniz.
Keneviri, sanayisi olmadan üretmenin bir anlamı yok. Para kazandığınız yerde üretim yapacaksınız. Ben bu malı nereye vereceğimi bilmeliyim. Hazır sanayi elinize gelmişken üretim verin. Çünkü gerçekten toprağa müthiş katkısı olan bir ürün.
Üretim izni ya tohumdur ya liftir. Tohum için ürettiğinizde elde ettiğiniz lif sigorta kapsamında. Ama üretim iznine tohum ve lif yazdıramazsınız. Bu yönetmeliğe aykırıdır.” Dedi.
BENZER HABERLER