logo

KAFAYI BIRAKABİLMEK


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Ünlü filozoflardan biri düşünmekten usanmış vücudunu ve kafasını dinlendirmek için memleketini terk etmiş uzun süre memleketinden uzaklara geziye çıkmış.
Birkaç ay belki de birkaç yıl dolaşmış, kafasındaki yorgunluk (bitkinlik) bir türlü gitmek bilmiyormuş.
Bu filozof dolaşırken bir gün başka bir düşünürle karşılaşmış, ona derdini açmış.

“Hocam, ben memleketimde kendime dertleri dert ettim, bundan dolayı da çok sıkıldım. Dertleri unutayım diye memleketten ayrılıp bir süre kafamı dinleyim diye tatile çıktım. Ama gel gör ki hiç dinlenemedim. Kafamdaki sıkıntılar hiç gitmedi. Dinlenemedim. Ne dersiniz?”
Bilgin, filozofa şu yanıtı verir;

“Hocam tatile çıkarken kafanızı memleketinizde bırakacaktınız.Kafanız yanınızda oldukça tabi dinlenemezsiniz !..” yanıtını verir.
Sevgili okurlar, yazımın başında bu uzun girişi niye yaptım?
Geri kalmış ilçemiz Vezirköprü’nün sorunlarından uzak kalmak, kafayı dinlemek için bir süre Vezirköprü’den ayrıldım. Ama nasıl anlatayım, bir türlü “ilçemizin makûs talihi nasıl yenilir?” Sorusunu kafamdan atamadım!
Kendi kendime soruyorum. Bu ilçe halkı kendi doğduğu topraklarda neden mutluluk, huzur bulma olanağına kavuşmaz da yaşamını başka illerde sürdürme olanağı arar?
Başka ne kadar kent, kasaba vardır ki, Türkiye’de doğduğu yerde yaşayan nüfusun iki katı başka illerde yaşamını sürdürmeye çalışan insan sayısı.
Bence, yıllar boyu Vezirköprü’yü yönetenlerin ve Vezirköprü halkının sorması gerekmez mi be kardeşim? 2000’li yıllarda 115 bin dolaylarında olan ilçe nüfusu neden 95 binlere düştü.
Soralım, Vezirköprü kısırlaştı mı?
Böyle bir durum mümkün mü?
O zaman Vezirköprü’ye kıran girdi de bizim mi haberimiz yok?…
Bu soruları çok çoğaltabiliriz. Bu soruları çoğalttıkça nereye kaçsak kafamız bizimle gidiyor.
İşte bu soruları çoğalttıkça, bu soruların yanıtını aradıkça, kafamızda bizimle filozofun dediği gibi bu sorular hep bizimle gezer.
Biz dinlenemeyiz gayri.

Share
410 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İlçe Tarım’ın ihalesi Başkan Doğan’a kaldı

    27 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Tarım Bakanlığı'na ait olan bir binayı neden Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağını anlamamış olsam da, İlçemiz adına sevindirici gelişmenin hayata geçmesini önemserim. Kasım ayı genellikle tüm ülkede sonraki yıl için yapılacakların belirlendiği ve yapılacak işler için de bütçelere paraların altarıldığı aydır. Hem iktidar için böyledir, hem de belediyeler için.. Vezirköprü Beledyesi'nin ciddi bir artış göstererek onaylanan bütçesini geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmıştık. 658 milyon liranın üzerindeki bütçesiyle Vezirköprü Belediyesi Samsun'd...
  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...