logo

10 Ağustos 2022

Hayatımızdaki Değişikliklere Uyum Sağlamak


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Zaman zaman hayatımızda bazı değişiklikler olur. Bu bazen bir iş olur, bazen yeni ortam olur, bazen şehir değişikliği olur gibi…
Özellikle Ağustos ayında bu değişimleri daha sık yaşamamız mümkün çünkü yaz bittiğinde belli bir düzenden devam etmek istiyoruz. Çevremde de bu süreçleri yaşayan, yaşayacak olan kişileri gördüğümden bu hafta bu konuya değinmek istedim.
Hayatımız değişme noktasına geldiğinde yeni süreç ne kadar heyecan verici olursa olsun alışkın olduğumuz ortamdan çıkmak rahatsız edici olabilir. Çünkü yeni durumlar içinde belirsizlik barındırır.
Belirsizlik stres oluşturur. Stres ise zorlayıcı da olsa yaşantılarımız sonucu ortaya çıkan normal ve gerekli bir süreçtir. Yani bir şekilde var olan kaçınılması değil kabul edilmesi gereken bir durumdur. Sadece stresin bizi tüketmesine izin vermeden hayatımızda olabilmesini isteriz.
Değişime uyum sağlamak hayatımızı kolaylaştırır. Hadi gelin değişime uyum sağlamaya yardımcı 4 maddeyi inceleyelim:
1)Değişimi kabul etmek ve yaşamımızdaki yapıcı etkisini kavramak: Direnmek yerine akışı yaşamaya çalışmak önemlidir. Değişim karşısında neler hissettiğimizi anlamaya çalışmak ve bunları yaşamak süreci anlamlandırmayı kolaylaştırır. Duygularımızı görmezden gelmemek dikkat edilmesi gereken bir nokta. Kendimize karşı dürüst olmamız gerekir.
2) Güçlü yanlarımızı fark etmek ve ortaya çıkarmak: İşler normal devam eden süreçten biraz daha farklılaştığında kendimizi olumsuz düşünceler içinde bulmamız mümkün. Yeni durumla buluşmak kendimize yeni sorular sormak, kendimizi tartmak anlamına geldiğinden, güçlü yönlerimizi hatırlamak hatta daha çok hatırlamak gerekebilir.
3) Sosyal destek almak: Duygularımızı anlatmak bununla ilgili dönüt almak yalnız olmadığımızı bilmek kendimizi daha rahat hissettirebilir. Yeni süreçte diğerlerinin fikirleri hatta tecrübeleri, fikir sahibi olmamıza durumu anlamlandırmamıza yardımcı olur.
4)Kendimize uygun baş etme yöntemini bulmak ve uygulamak: Hepimizin yeni durumlar karşısında belli fikirleri var fikirler ise duyguları belirliyor, duygularsa davranışlarımızı. Yani yüklediğimiz anlam ne ise davranışlarımız da o yönde ilerliyor.
Kişiden kişiye değişen anlamlar olabilir. Sizi hangi anlam duygusal açıdan güçlendiriyorsa, hayatı daha etkin yaşamanıza yardımcı oluyorsa o anlama daha sıkı sarılabilirsiniz.
Değişim çoğu zaman bir seçim aslında. Seçimlerimizin bize iyi gelmesini yeni fırsatlar sunmasını istiyoruz. Bunun için göze alınması gereken durumlar tabiî ki var. Bazen de zor olan değişimin olmaması.

Share
970 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...