logo

03 Ağustos 2022

Evlilik Masalları ve Gerçekler


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Evlilik cüzdanı herhangi bir yeterliğe bağlı verilmeyen, içinde yeni bir hayat ve hayalleri barındıran başlangıç simgesidir. Büyük umutlarla çıkılan bu yolun gerçekliğinden bahsetmek gerekir. Maddeler halinde evlilikle ilgili gerçek olmayan kalıpları inceleyelim.

· ” Romantik aşklardan iyi evlilikler doğar.“ diye düşünülse de evlilik; kültürel farklılıkları(her aile içinde ayrı bir kültürdür), eş olma rolünü hatta ekonomik durumlar gibi romantizmden uzak konuları barındırır. İşler ciddileşip sorumluluklar arttığında kişilerin birbirlerini anlaması, ortak kararlar alması, eşler arasında uyumun olması önemlidir.
“Karı koca her şeyi birlikte yapmalıdır. “ masalında, çifte kumrular her şeyi birlikte yapar, her şeyi paylaşır, diğer eş yanında yoksa kendini yarım hisseder düşünceleri de gerçek değildir. Aşağıdaki şekiller evlilik de eşlerin kendi sınırlarını korumaları ve aşırı başıboş bırakılmış veya aşırı boğulmuş hissetmemeleri için alanların önemine dikkat çeker. Siyah alanlar eşlerin ortaklaşa yaptığı alanları ifade eder. Bu alanın azlığı ve çokluğu sorun oluşturabilir.

· “Zıt kutuplar birbirini çeker” ifadesi oldukça yaygın olsa da uzun vadeli ilişkiler farklılıkların çok olmasından ziyade benzerliklerin olduğu durumlarda gerçekleşir. Küçük farklar bir ilişkiyi geliştirebilirken önemli farklar çiftleri zor durumda bırakabilir.
· “Eşinizi daha iyi bir insan haline getirebilirsiniz” masalına sahipsek bu kendi yaşantımızda fazladan aldığımız sorumlukları bize hatırlatabilir. Bir eşten beklenilen, sürekli karşı taraf için çaba göstermek değil eşiyle hayatı paylaşmaktır. Karşılıklı fedakarlıklar önemlidir.
· “İyi çiftler birbirlerinin duygu ve düşüncelerini söylemeden anlayabilirler” kalıbı da bir masalı hatırlatır. Kimse kimsenin asıl duygularının ne olduğunu bilemez. Kendimizi anlatmadan anlaşılmayı beklemek yorucudur. Tabi eşlerin birbirlerinin duygu durumunu takip etmesi, farkında olunan değişiklerin sorulması gerekir.
· “Evlilik insanı tamamlar” ifadesi de yanlış olmamakla birlikte evlenmeden önce getirdiğimiz duygusal problemlerimiz yakın ilişki içinde olduğumuz kişiyle daha göz önünde olabilir. Sorumluluklar artar. Hayatımıza eş olma rolü de eklenmiş olur. Evlilikle birlikte hayatımıza yeni bir aileyi de eklemiş oluruz.
Bu masallar çoğaltılabilir. Gerçek şu ki bir evlilik okulu yoktur ve mükemmel bir evlilik de aranmamalıdır. Her evlilikteki sorunlar o çifte özeldir. Evliliğimizi başka evlilikler üzerinden değerlendirmek evliliğimizi daha iyi hale getirmez. Eşlerden biri için yolunda gitmeyen durumlarda diğer eş görmezden gelmemeli ve ortak kararlar alınabilmelidir. Evlilikle ilgili sorunlar öncelikle çiftleri ilgilendirdiğinden aile üyelerinden ikinci üçüncü kişilerin karışması sorunları çoğaltabilir. Gerekirse çiftler bu sorunları rahatça konuşabilecekleri çift terapisi alabilir.

Share
1073 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...