logo

20 yıl sonra olsa da!..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Duruçay Barajı’ndan 13 köy daha sulanmaya başlandı.
Yaklaşık 20 yıl önce (2003’te) baraj açılışını zamanın Başbakan Yardımcısı olan Abdüllatif Şener’in yaptığı Duruçay Barajı’nın epey gecikmeden sonra da olsa sulamaya başlaması mutlu etti.
Aradan geçen bunca zamanda 13 köyün binlerce dönümlük arazisinin neden sulanmadığını, bunu ilçeye ekonomik olarak ne kadar kayıp yaşattığını soracak kimse olacağını sanmıyorum.
Öyle ya, bu kadar zamanda zaten olmayan bir ekim türüydü bu köyler için.
Sulama sezonu başlangıcında, barajın sulamaya kavuşturulan kısmı için yapılan törende konuşan Vezirköprü Belediye Başkanı Sadık Edis’in sözlerine ise katılmamak elde değil:
“Bugüne kadar bunların yapılmaması, ilçemizdeki eksikliklerin tamamlanamaması birlikte göçü de getirdi.” Diyor Başkan Edis.
Bu güne kadar Vezirköprü’de yapılamayan o kadar çok iş var ki gerçekten. Başkan Edis bunlardan bazılarını da saymış: “Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, dere ıslahları, Besi OSB ve Karma OSB” gibi.
Bu sayılanlara eklenecek daha çok eksiğimiz olduğu ortada.
Bu eksikliklerin giderilememesinde, ANAP iktidarının tek parti olarak iktidarda olduğu zaman da, sonraki koalisyon dönemleri de, AK Parti’nin 20 yıllık iktidarı da dahil her dönemin katkıları eklenerek gelmiş. Vezirköprü geçen son kırk yıllık dönemde gerileyerek gitmeyi bir türlü durduramamış.
Değişmeyen ise, “tamamlanacak” denen işlerin tamamlanmasının her dönemde Vezirköprülülerin en büyük istekleri olarak yıllardır durması.
Geçen hafta yapılan Belediye toplantısında AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Kurt’un dönemlerinde yapılanlar arasında saydığı yeni Hastane (merdiveni) gibi yılan hikayesine dönenler de var. Yıllardır tamamlanacak söylemleri durmayan Havza-Vezirköprü yolu da.
Duruçay ve Vezirköprü Barajlarının sulamasının ilçeye katkısı her geçen gün artıyor. Bu verimliliğin azalarak devam edeceği iddiaları olsa da, yapılan sulamaların eski Sulama Birlikleri’nin elinden alınarak yarı resmi olarak devam eden ve Vezirköprü’deki başarılı örneğini gördüğümüz Sulama Birliği’ne devredilmesinin ne kadar doğru olduğunu da görüyoruz.
Bu sayede parasızlık ve etkisizlik içinde boğuşan birlikler daha güçlü bir yapıya kavuşturulmuş oldu.
Vezirköprü tarım ilçesi. Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaya devam ediyor. İşsizlik ve göç için dönemlik işgücü istihdamının olduğu tarımın yanı sıra, sanayinin de gelişmesi gerektiği buna turizmin de destek vermesi gerektiği artık herkesin kavradığı ve önemsediği bir hale geldi.
Her fırsatta dile getiriliyor getirilmesine de, icraata geçmekte oldukça zayıf bir ilçe oldu Vezirköprü. Yıllarımızı sadece bu lafları konuşarak, elimizi taşın altına koyamadan geçirdik.
Başlayan çalışmaların sonuçlandırılması da yine uzunca zaman alacağa benziyor. Bu da Vezirköprü’nün tarım ve hayvancılıkla dayanabileceği kadar dayanması anlamına geliyor.
Sonuç olarak altını çizelim; zamanın milletvekili Ali Eser’in çabalarının unutulmaması gerektiği Duruçay Barajı’nın Vezirköprü tarımına ve ekonomisine katkısı büyük olacaktır.

Share
352 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...