logo

BİZ YOKSA HAYAL PEŞİNDE MİYİZ?


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Geçen hafta Vezirköprü’de offroad yarışmaları yapıldı. Büyük ilgi gören etkinlik nedeniyle Vezirköprü’de yıllardır özlediğimiz bir hareketlilik yaşadık.
Geçmiş yıllarda panayırlar yapılır, bu panayırlar da at yarışları, meşhur ata güreşlerimiz yapılır, bu şenlikler ve eğlenceler ilçede büyük hareketlilik ve canlılık yaratır, esnafın yüzü gülerdi.
Son yıllarda bu gelenek ve kültürler yerini yayla şenliklerine ve kırsal eğlencelere bıraktı.
Bu tür etkinlikler ve kırsal eğlenceler günübirlik olduğu için ilçede ticaret erbabına bir yarar sağlamamaktadır.
Gönül ister ki, panayırlar yeniden yapılmaya başlansın, Şahinkaya Kanyon’u ve Kunduz daha çok gündemde olsun. Offroad daha reklamlı ve etkili hale getirilsin, ilçe merkezindeki tarihi yerler daha görsel ve cazibeli duruma getirilsin.
Tüm bunların tanıtımı için ciddi, işi iyi bilen, kültürlü ve turizmi iyi bilen insanlardan yeteri kadar eleman istihdam ederek ilçeye turist olarak gelenlerin ilçe merkezini gezmesini, ilçenin tarihi yerlerini görmesini, yemeklerinden tatmasını sağlamak için bu personelin eğitilmesi gerekir.
Böylece her ay duruma ve mevsime göre haftalık etkinlikler düzenlemek turizm için geliştirme yolu olabilir. Yoksa senede bir hafta yayla şenliği ile turizm olmaz!…
Ayrıca bana göre çok önemli bir konu olan ilçenin yerleşim düzensizliği. Örneğin;
Hastaneyi ilçenin beş kilometre dışına yaparsan, halk eğitimi, belediye hizmet binası gibi halkın sürekli akın ettiği yerleri şehir dışına taşıyıp ilçe merkezini boşaltmaya çalışırsanız, ilçe dışarıdan bakan için bir büyük köy görünümüne bürünür.
Kimse kusura bakmasın ama işte o zaman ilçe merkezini kimse merak edip görmek istemez.
Toplu olmanın özelliğini Hamamözü ilçesini ziyaret edip görebilirsiniz. Hatta Sinop’un Ayvacık ve Gerze ilçelerini de görebilirsiniz.
Bir başka konu sanayi ve tarımsal kalkınma.
Samsun Valisi Sayın Doç. Dr. Zülkif DAĞLI’nın verdiği bilgiye göre; “Vezirköprü’ye karma OSB’nin onayı için bakanlığa gönderildiği” bildirilmiştir. Temennimiz; gerçekleşir.
Besi Sanayide bunun içinde midir bilmiyoruz. Ayrıca Havza-Vezirköprü yolu nereye kadar yapılacak, yoksa çalışmalar söylendiği gibi ödeneksizlikten dolayı tıkandı mı?..
Biz yoksa her konuda hayal peşinde miyiz?..

Share
371 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...