Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.
Kaya yaptığı açıklamada; “Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP)’nun kararı ile 1984 yılından buyana, 14 Mayıs “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlanıyor. Bu zor dönemde çiftçinin kutlama yapacak bir durumu yok. Çiftçiliğin, tarımın konuşulması, çeşitli etkinlikler düzenlenerek sorunların, çözüm önerilerinin tartışılıyor olması açısından elbette çok önemli bir gün.
Birçok ülkede çiftçiler en zor dönemlerinden birisini yaşıyor. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi tarımsal üretimin ara verilecek bir sektör olmadığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Birçok alanda olduğu gibi artan girdi maliyetleri nedeniyle üretim her geçen gün zorlaşıyor. Girdi fiyatları artarken çiftçilerin ürettiği ürünlerin fiyatı aynı oranda artmıyor olması en önemli sorunlardan birisidir. Gıda fiyatlarındaki artışa rağmen çiftçilerin gelirlerinde, yaşam standartlarında bir iyileşme bulunmamaktadır.
İlçemiz bitkisel üretimin ana kalemlerini Buğday, Ayçiçeği, Şekerpancarı ve Tütün oluşturmaktadır. Daha öncede gerek bizzat yetkililerle görüşerek gerek sosyal medya ve basın yoluyla bu temel ürünlerde afakî şekilde artan girdi maliyetlerinin üretimi olumsuz etkilediğinin ve bunun kabul edilebilir olmadığını savunmuştuk. Yaklaşmakta olan buğday hasat zamanı ile çiftçilerimiz buğdaylarını kaç liradan satabileceğini, alacakları paranın yaptıkları masrafları karşılayıp karşılamayacağını kara kara düşünmektedirler.
Bu durum ayçiçeği gibi diğer ürünlerde de aynı şekildedir. Odamızca çıkarttığımız maliyet hesabına göre çiftçimiz 1kg buğday üretmek için 6,54 TL, 1 kg Ayçiçek üretmek için 8,20 TL masraf yapmak zorundadır. Masrafların göz önüne alınarak açıklanacak alım fiyatlarında çiftçimizi enflasyon karşısında ezdirmeyecek fiyat verilmesi ve bu fiyatın alım zamanından önce açıklanması çok önemlidir.
Buğday demek un demek ekmek demek, buğday demek aş demek vatanın güvenliği demektir. Buğday, ayçiçeği ve şekerpancarı gibi stratejik ürünlerimizde devlet desteği elzem ve mecburidir. Buğdayda tona 100 tl, ayçiçeğinde tona 500 tl verilen destek miktarı çok yetersizdir ve yükseltilmesi mecburidir.
Şekerpancarı da desteklenen ürünler kapsamına alınmalı ve fabrikaların açıkladığı alım fiyatlarının da, şekerpancarı teslim zamanı oluşacak enflasyon kaybı göz önüne alınarak fiyatlara güncelleme getirilmelidir, zira geçen sezon verilen fiyatlar ilk bakışta iyi gözükmüş olsa da bugün geldiğimiz noktada çiftçimizin emeklerinin karşılığını alamadığı ortadadır.
Sözün özü olarak çiftçimizi yılın bir günü hatırlayan değil, sofraya her oturduğunda minnetle anan toplumlar yarınını garantiye alır. Çiftçiyi korumak, ülkemizi savunmaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Milli Ekonomin Temeli Ziraattır.” Bu vesileyle toprağı tırnaklarıyla işleyen, alın teriyle sulayan, vatanperver ve cefakâr çiftçimizin 14 Mayıs Çiftçiler Gününü tebrik eder, ürünü bereketi bol, sağlık ve afiyet içerisinde hayırlı kazançlar dilerim.” İfadelerine yer verdi.
BENZER HABERLER