logo

100 yıl geçse de, aynı!


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

23 Nisan..
1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının tarihi. Aynı zamanda dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram.
En büyük bayram bu bayram, herkese kutlu olsun.
Peki, neden en büyük bayram bu bayram?
Sovyetler Birliği’nin Türkiye’ye gönderdiği ilk elçi olan S.İ.Aralov’un hatıralarında Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis için söyledikleri şu sözler anlatır:
“ Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni güçlendireceğiz. Türkiye’yi yenilmez bir hale getireceğiz. Emperyalistlerin ilerde yapacakları bütün saldırıları püskürteceğiz.”
Ya da aynı anılardan aktaracağım şu sözleri:
“Büyük Millet Meclisi’nin amacı, Türkiye’yi ve bütün Türk Milletini istilacılardan kurtarmak için mücadele eden milli teşkilatları genişletmektir.”
Bugün, aslında dün gibi olan, 100 yıl önceki büyük mücadele unutturulmaya çalışılsa da, nesil değiştikçe aynı önemde gibi gelmese de, sadece şehit ve akan kan üzerinden hamasi nutuklar atılarak bıkkınlık yaratılsa da, bu muazzam mücadele Kurtuluş Savaşı her anıyla tarihte yerini unutulmaz olarak almıştır.
Bugün bu ülkede yaşayan herkes, seveni sevmeyeni, isteyeni istemeyeni yaşadıklarını o dönem yaşananlara borçludur.
O Gazi Meclis sayesinde o gün emperyalizm mücadelesinde önemli yol kat eden Türkiye, bugün elindeki Meclis’le de mücadelesini sürdürmek zorundadır.
Haber okumak, dinlemek
O günkü mücadelede Yabancı basının olayları kendi istedikleri ve işlerine geldikleri gibi anlattıklarını gören Mustafa Kemal, yaşananların gerçek yüzlerini göstermesi için Anadolu Ajansı’nın kurulması talimatını vermişti.
Aradan yüz yıl geçmesine rağmen medyanın yarattığı algının değişmediğini, istenen algının ve tarafın seçilmesinde halen en büyük etkiye sahip olan alan olduğunu yapılan bir araştırma ortaya koymuş.
T24 yazarlarından Mehmet Y. Yılmaz’ın köşesinden aktardığı araştırmayı ben de sizlere aktarmak istedim.
Yılmaz’ın BBC Türkçe’den okuduğunu söylediği habere göre; ABD’de Cumhuriyetçi Parti’ye yakın Fox News izleyicilerine bir ay boyunca Trump karşıtı olan CNN izletilmiş.
Haftada 7 saat CNN izletilen bu kişilerin Donald Trump ve diğer Cumhuriyetçi partili temsilcilerle ilgili görüşlerinde değişiklik olduğu tespit edilmiş.
Belki de bu yüzden özellikle gençler arasında televizyonun yerini (yazılanların doğruluğu kanıtlanmasa da) internet almaya devam ediyor.
Bu günlerde bir araştırma da yerel basının yaygın basına oranla güvenirliğini test etmek üzere yapılsa diyorum, acaba hangisinin gücü artar?

Share
336 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...