logo

Yeni Kaymakam, yeni başlangıç olacak mı?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’de Kaymakamlığın resmi sitesinde 1954 yılında bu yana yayınlanan Kaymakamların listesine göre 35. Kaymakam olarak Halid Yıldız görev yapacak.
Kaymakamların arasında bir değerlendirme yapmak, yaptıkları işlerin arasında sıralama yapmak doğal olarak Vezirköprülülerin hakkı. Tabi fikir ayrılıklarının olması da normal.
Görev yapılan yerde kurulan ilişkilerin ve anıların insanların hayatında önemli yer tutacağı kanısındayım. Öyle ya, insan ne kadar sıkı ilişki kurmayı başarırsa, ilişkileri için bir o kadar emek sarfeder.
Kaymakamların da kurdukları bağlar ile görev yaptıkları yerlerdeki başarıları arasında sıkı bir ilişki olacağı kanaatindeyim.
Şahsen 1980 yılında bu yana Kaymakamlık yapmış olanların arasında bir değerlendirme yapabileceğimi düşünüyorum. Daha öncekilerde 1959 yılından sonra Vatandaş Gazetesinin yazdıkları bize ışık tutuyor.
80’li yılların sıkıyönetimi zamanında kaymakamlık yapan Haydar Keskin’den sonra Turan Eren (1983-1988) yıllarında özellikle okullaşma için yaptığı katkılarla önemli bir yer tutar. (Daha sonra kaleme aldığı Üç Dilek isimli kitabında da Vezirköprü’ye ayrı bir yer ayırmıştı.)
Yine 2005-2008 yılları arasında Vezirköprü Kaymakamlığı yapmış olan Adem Arslan eminim ki bugün telefon açsanız görev yaptığı zamanın muhtarlarını neredeyse isim isim sayar. İlçenin neresine hangi projeyi yaptığını, hangilerini yapmak için girişimlerde bulunduğunu saydığı gibi, zamanında tamamlanmayıp daha sonra yapılan projelerinin de sonucunu bilir. Çünkü söylediği gibi Vezirköprü’yü gerçekten sevmiş ve Vezirköprü adına gece gündüz çalışmış kaymakamlardan biri olmuştu.
Daha sonra gelen Erol Karaömeroğlu ve Ozan Balcı’nın bugün Vali olmaları ise onlar için söyleneceklerin zaten önünü kesiyor.
Ancak Erol Karaömeroğlu’nun insancıllığı ve Ozan Balcı’nın başarılı şekilde ilçeye kazandırdığı Fen Lisesi ve yurdu başta olmak üzere eserleri Vezirköprülülerin uzun zaman hafızasında kalacak.
Sonraki dönemde gelen Kaymakamların biraz da Büyükşehir Yasasından dolayı etkililiklerinin azalması biraz da Vezirköprü içinde geçerli olan siyasetin gölgesinde kalmaları nedeniyle ilçe hayatına etkileri olduğunu söylemek zor. İl Özel İdaresi’nin parası olmayınca sanki Kaymakamlık makamı silindi gitti.
Bunda ilçede görev yapan kaymakamların da yeni duruma alışık olmamalarının etkisi var sanırım. Yoksa yıllardır büyükşehir statüsünde olan yerlerde kaymakamlık yapanların başarılarını görmemek elde değil.
Bir de oldukça uzun süre kaymakamlık yapıp Vezirköprü’nün dağını taşını kendi memleketine bağlayan, ilçede ısrarla yürüttüğü dedikodu mekanizması ile insanları birbirine düşüren ve bugün devam eden dargınlıkların ve bundan sonra da kolay kolay düzelmeyecek kırgınlıkların mimarı olan da oldu.
Birkaç kişi dışında kimseyle ilişki kurmayıp, ismini sadece Kaymakamlık sitesinde yazılı tutarak kaybolup gidecekler de.
Bakalım Vali Yardımcılığından Vezirköprü Kaymakamlığı’na atanan Halid Yıldız bu saydıklarımdan hangi kategoride kendine yer bulacak.
Temennimiz Vezirköprü Kaymakamları arasında unutulmaz kaymakamlar arasında yer bulmasıdır.

Share
378 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...