logo

TARIM – TURİZM VEZİRKÖPRÜ


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Uzun yıllardan beri Vezirköprü turizm bölgesi olur mu (?…) Turizmle kalkınabilir miyiz (?…) diye hayal ederiz.
Vatandaş Gazetesi de Vefai TEKER abimizin önderliğinde hep bu umudun, hayalin mücadelesini yaptı.
Bacasız fabrika olarak kabul edilen turizmin Vezirköprü’de maya tutması için bu konuyu her fırsatta bizlerde dilimiz döndüğü kadar gündemde tuttuk ama ne yazık ki bir arpa boyu yol alamadık.
Çokta haksızlık yapmak istemem, geçmiş kaymakamlarımızdan şimdiki Sinop Valisi Sayın Erol KARAÖMEROĞLU’nun girişimleri ve yaptığı projeler sonucu Altınkaya Baraj Gölü üzerinde bulunan Şahinkayası Kanyonu Turizm Bölgesi olarak kabul edildi.
Ancak, o gün bugün bu bölgenin turizme uygun alt yapısında gözle görülür, elle tutulur doğru dürüst bir proje uygulanmadı.
Ne Alaçam ile Vezirköprü’yü birbirine bağlayacak köprü yapıldı ne de özellikle Alaçam’la baraja ulaşacak yol ıslah edilmediği gibi Kanyon alanında dinlenme tesisi, kafeler gibi geceleri kalınabilecek bir butik otel, turiste cevap verecek tuvaletler, içme suyu temini gibi elzem hizmetlerin hiç biri karşılanmadı.
Altınkaya Kanyonu’na gelen günübirlik turistlerden de maalesef Vezirköprü esnafı hiç yararlanamıyor. Bunun birçok nedeni var. Mesela;
Turiste rehberlik edecek bir turizm ofisi yok. Vezirköprü’de yabancıların ilgisini çekecek Taşhan, Bedesten, Kurşunlu (Tacettin Paşa Cami), Halk Kütüphanesi gibi yerler hafta sonları (bazı günler) kapalı.
Ayrıca, özellikle kadın ziyaretçiler tuvalet bulamayıp acilen Havza’ya kadar koşuyor. Var olan tuvaletlerin durumunu da ben söylemeyeyim!…
Vezirköprü’de turizm olmaz. Nedenine gelince Vezirköprü’nün 360’ın üzerinde yerleşim merkezi var. Nüfusun %75’i kırsalda yaşıyor.
Vezirköprü’de devletten hatıra kalan ORÜS’ten şimdiki adı (Ağaç-İş) olan sanayi kuruluşundan başka sanayi yok.
Yani Vezirköprü halen orta çağda yaşayan tarım toplumu. Genç nüfus ilçe dışında, gayri resmî bilgilere göre ilçenin şimdiki nüfusunun üç katına yakın nüfus ilçe dışında hayatını sürdürüyor.
Daha önce ilçede büyük paralar harcanarak restore edilen tarihi binalardan bugüne kadar yararlanılamadı. Bundan sonra yapılacaklardan yararlanılır umarım.
Bana göre Vezirköprü tarım toplumu, bu nedenle tarımla ilgili sanayisine önem vermeli.
Bilinmelidir ki, tarım gelecek yılların hayat kurtaran varlığı olarak aranacak günün konusu olacaktır.
Not : Kudret KURNAZ’ın tayini çıkmış. Gittiği yerde belki kaymakam derler, gene de iyi yolculuklar…

Share
365 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...